Füle: registrace cestujících do EU bez vízové povinnosti posílí ochranu vnějších hranic

Štefan Füle k tématu kontroly lidí cestujících do EU (zdroj: ČT24)

Lidé přijíždějící do EU se budou muset od roku 2020 registrovat. Předpokládá to zřízení systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS). Ten bude za účelem předběžné kontroly zaměřené na nelegální migraci a bezpečnostní riziko shromažďovat informace o všech osobách, které cestují do Evropské unie bez víza. „Ochrana vnějších hranic bude určitě posílena,“ prohlásil v pořadu 90' ČT24 bývalý eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Návrh Evropské komise počítá s tím, že registrace bude probíhat elektronicky a bude se týkat všech příchozích starších 18 let, kteří nepotřebují ke vstupu do Unie vízum. Povolení bude stát pět eur (135 korun) a vyplnění informací do systému by mělo zabrat zhruba deset minut.

„V devadesáti pěti procentech případů by to mělo fungovat tak, že po zaplacení poplatku dostanete během několika minut souhlas. Těch pět procent bude systémem označeno, jako že tito lidé potřebují ještě další kontrolu. Ta potom spadá na jednotlivé národní státy a může trvat několik dní až dva týdny. V každém případě na konci toho procesu je garantováno povědomí o tom, zda ten či který člověk není bezpečnostním rizikem či zda se náhodou nejedná o nelegálního migranta,“ vysvětlil Füle.

„Naši bezpečnostní experti tak budou mít možnost automaticky nebo poté i manuálně všechna tato data zkontrolovat a prověřit proti různým databázím, které Evropská unie buduje. Celý ten systém ETIAS má být součástí nové Evropské pohraniční stráže,“ dodal český diplomat. 

Vydáno pod