Hněv Číňanů proti Japonsku se šíří po celé zemi

Peking - Ostré protijaponské protesty kvůli sporným ostrovům dnes druhým dnem pokračovaly v Číně. Vláda v Pekingu dává občanům možnost ventilovat hněv vyvolaný počínáním Japonska. Zároveň musí zabránit eskalaci násilí, které by se mohlo vymknout kontrole a narušit chystaný proces mocenské výměny na nejvyšších postech. Tokio v souvislosti s nenávistnou náladou vyzvalo Peking, aby ochránil japonské občany v Číně. „Tato situace je velkým zklamáním a my protestujeme u čínských úřadů,“ prohlásil japonský premiér Noda.

Protesty kvůli ostrovům, na něž si činí nárok nejen Čína a Japonsko, ale i tchajwanská vláda, propukly v Pekingu a dalších městech v sobotu. V neděli byly protesty nejbouřlivější v jihočínském městě Šen-čen nedaleko Hongkongu. Policie tam použila slzný plyn a vodní dělo, aby zahnala tisíce protestujících, kteří obsadili hlavní silnici.

Menší skupina lidí, z nichž někteří házeli láhve s vodou, pochodovala kolem japonského velvyslanectví v Pekingu, které dnes střeží mohutný kordon pořádkové policie. „Ostrovy jsou naše. Japonci by měli okamžitě vrátit naše území. A jestli nás poškodí znovu, měli bychom jim vyhlásit válku!“ křičeli někteří z protestujících.

Japonsko vyzývá ke zdrželnivosti

Japonský premiér Jošihiko Noda proto požádal pekingskou vládu, aby zajistila bezpečnost japonských občanů a japonských zájmů v Číně. „Přejeme si, aby (Čína) přehodnotila situaci tak, aby nebyli ohroženi japonští obyvatelé a podniky,“ řekl Noda a vyzval ke zdrženlivosti.

Ilustrační foto
Zdroj: Eugene Hoshiko/AP Photo

Bezprostřední roznětkou víkendových protestů bylo úterní rozhodnutí japonské vlády vykoupit od japonského soukromníka sporné ostrovy, jimž Japonci říkají Senkaku a Číňané Tiao-jü. Čína tento krok odsoudila jako „provokativní porušení své svrchovanosti“.

„Jsme druhá a třetí ekonomika světa a rozvoj Číny je v zájmu Japonska. Věřím, že dokážeme překonat tento problém, pokud si zachováme širší pohled na dvoustranné vztahy,“ poznamenal rovněž předseda japonské vlády.

Krize před japonskými volbami a čínskou výměnou stráží

Nově vystupňované napětí mezi Japonskem a Čínou kvůli vleklému teritoriálnímu sporu přichází v době, kdy se jak Peking, tak Tokio musí soustředit na domácí politický tlak, což zužuje prostor pro bilaterální diplomacii.

Vládu japonského premiéra Jošihika Nody čekají během nadcházejících měsíců volby, před nimiž nikdo nechce dělat Číně ústupky. Čína se zase chystá na mocenskou výměnu, kdy prezident Chu Ťin-tchao odstoupí na stranickém sjezdu, který by mohl začít už příští měsíc.

A zatímco veřejný hněv vůči Japonsku by mohl pomoci sjednotit zemi před klíčovým předáním moci, ukazuje také všeobecnou nespokojenost veřejnosti, která by chtěla od Pekingu tvrdší postoj. Proto už i čínské sdělovací prostředky varují, že by se protijaponské násilí mohlo obrátit proti samotnému Pekingu.

Vydáno pod