Spekulace jsou pryč: Budoucí vůdce Číny se objevil na veřejnosti

Peking - Čínský viceprezident a předpokládaný budoucí vůdce země Si Ťin-pching se poprvé po dvou týdnech objevil na veřejnosti. Kolem Siovy nepřítomnosti v médiích i na oficiálních akcích se v uplynulých dnech vynořila řada spekulací, podle některých zdrojů utrpěl infarkt nebo mozkovou mrtvici. Zprávu o jeho veřejném vystoupení přinesla agentura Nová Čína, důvody jeho předchozího náhlého zmizení ale nevysvětlila.

Ve stručné zprávě Nová Čína napsala, že Si „dnes ráno dorazil na Čínskou zemědělskou univerzitu, aby se zúčastnil aktivit u příležitosti letošního národního dne popularizace vědy“. Předtím se devětapadesátiletý Si objevil na veřejnosti naposledy 1. září.

Od té doby bylo bez přesvědčivého vysvětlení zrušeno několik jeho oficiálních jednání. Chyběl na setkáních se zahraničními politiky, kteří byli v Číně na návštěvě, a to včetně americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové a singapurského premiéra.

To zavdalo důvod k různým spekulacím ohledně zdravotního stavu zmíněného vysokého politika. Hovořilo se o tom, že si Si při jednom z každodenních plaveckých tréninků pohmoždil záda, ale i o údajném zranění při zinscenované dopravní nehodě, která prý byla součástí plánu na pomstu ze strany sympatizantů nedávno zavrženého ambiciózního politika Po Si-laje.

Nejnovější spekulace uváděly, že Si utrpěl mozkovou mrtvici nebo infarkt. Pokud Siovo zmizení skutečně souvisí s jeho zdravotním stavem, připojí se politik k řadě svých předchůdců z vládnoucí elity, kteří se ze zdravotních důvodů bez vysvětlení nějakou dobu neobjevili na veřejnosti.

Čínský viceprezident Si Ťin-pching
Zdroj: ISIFA/EPA/EPA_ADRIAN BRADSHAW

Zdravotní otázky jsou zvlášť citlivým tématem u nejvyšších čínských vůdců, kteří nesmějí dát najevo žádnou slabost a musejí stále vypadat mladě a energicky. Od 70. let je kupříkladu pravidlem, že si šedivějící funkcionáři barví načerno vlasy.