Spor o ostrovy vyvolal v Číně protijaponské protesty

Peking - „Vraťte naše ostrovy! Táhněte, japonští ďáblové!“ skandovali dnes Číňané v Pekingu před japonskou ambasádou. Volání hesel demonstranté doprovodili házením vajec, láhví a kamenů na budovu, kde sídlí japonský velvyslanec v Číně. Přímému útoku na velvyslanectví museli zabránit oddíly policitstů vybavených štíty a obušky. Demonstrace vyvolal nejnovější vývoj sporu o skupinu ostrovů ve Východočínském moři. Kvůli nejnovějšímu vyostření napětí japonský ministr zahraničí zkrátil svou návštěvu Austrálie a dnes se vrátil do Tokia.

Srocování a skandování protijaponských hesel neprobíhalo pouze v čínské metropoli, ale v desítkách měst. Protesty se odehrávaly i u japonského konzulátu v Šanghaji a mimo jiné ve městech Čchang-ša, Nanking a Su-čou, kde se podle japonské tiskové agentury Kjódó stala terčem útoku desítka japonských restaurací.

Podle japonských zdrojů se demonstrací zúčastnilo na 40 000 lidí. Byly to největší protijaponské demonstrace v Číně od roku 1972, kdy obě země obnovily diplomatické styky. Japonsko za druhé světové války okupovalo velkou část Číny a kolonizovalo Korejský poloostrov. Tato skutečnost vyústila v územní spory, které se nevyřešily ani sedm desetiletí po skončení války a kalí vztahy sousedních zemí.

Ilustrační foto
Zdroj: Eugene Hoshiko/AP Photo

Čínsko-japonský spor se gradoval, když japonská vláda rozhodla, že tři z ostrůvků od soukromých vlastníků koupí. Ještě víc se situace vyhrotila v pátek. To na zprávy z Japonska reagoval Peking a vyslal do sporné oblasti šest čínských hlídkových lodí. Japonsko oznámilo, že proti čínským „vetřelcům“ nepoužilo síly a bude je pouze monitorovat. 

Neobydlené ostrovy, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, jsou dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů. Kromě Číny a Japonska vznáší nároky na ostrovy také Tchaj-wan. Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou bohaté na ryby a v oblasti jsou zřejmě značné zásoby zemního plynu.

Podle diplomatů Tokio i Peking si nepřejí eskalaci konfliktu. Nicméně zvládnout celou situaci může být obtížné v době, kdy se v Číně mění vedení, v Japonsku se blíží volby a obě strany si navzájem nevěří. I když je čínské komunistické vedení pod silným lidovým tlakem, aby se Japonsku důrazně postavilo, snaží se také bránit protestům, aby se mu nevymkly z rukou.

Vydáno pod