Korejská policie vyslechne prezidentku, její důvěrnici již obvinila

Krize kolem korejské prezidentky Pak  Kun-hje sílí. Policie obvinila její důvěrnici Čche Son-sil z nezákonného zasahování do státních záležitostí a obohacování se, obvinění ovšem míří i na dva bývalé prezidentčiny poradce. Vyšetřovatelé navíc chystají výslech samotné hlavy státu, kterou podezírají, že se na činnosti Čche také podílela.

Policisté, kteří vyšetřují machinace, jejichž hlavou podle nich byla prezidentčina důvěrnice, uvedli, že podezírají i samu Pak Kun-hje, že byla do korupčního skandálu zapletena. „Na základě důkazů, které se dosud podařilo získat, byla prezidentka ve značné míře s Čche Son-sil spolčena,“ uvedl Lee Joung-rjeol ze soulského státního zastupitelství.

Prezidentčin advokát na prohlášení žalobce řekl, že bylo „nanejvýš politováníhodné“. Závěry vyšetřovatelů prohlásil za fikci. „Tým vyšetřovatelů se vyslovuje, jako by prezidentka spáchala vážný zločin. To naprosto není pravda, ale nic než domeček z karet postavený na opakovaných výmyslech a spekulacích, které zcela opomíjejí objektivní fakta,“ řekl. Prezidentka nemůže být obviněna, i kdyby byli policisté a žalobce o její vině přesvědčeni, protože ji chrání ústavní imunita.

Prezidentčinu důvěrnici Čche Son-sil, která nemá žádnou formální funkci, ale stála prý uprostřed dění, policisté již obvinili. „Je obviněna ze zneužití pravomocí, nátlaku a pokusu o podvod,“ upřesnil žalobce.

Spolu s Čche však obvinili policisté i dva bývalé poradce prezidentky Pak. Trojice je podezřelá mimo jiné z toho, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které ovládali. K tomu využívali vládní dokumenty včetně tajných materiálů.

Podle agentury Reuters zašly věci tak daleko, že je v Koreji na spadnutí buď rezignace prezidentky Pak, anebo impeachment, tedy její odvolání parlamentem. Politolog ze soulské univerzity Kim Jun-sok je přesvědčen, že k impeachmentu již jsou právní důvody, opoziční strany se ale zatím nevyslovily, zda se prezidentku pokusí odvolat, pokud neodstoupí.

Proti Pak Kun-hje protestují od vypuknutí skandálu desetitisíce Korejců. V sobotu vyšlo do ulic Soulu dokonce asi půl milionu lidí, o týden dříve hovořili pořadatelé až o milionu. Policie sice uvádí nižší čísla, i podle ní však účast výrazně přesahuje sto tisíc lidí.