Jihokorejci se dál bouří proti prezidentce. Do ulic Soulu vyšlo půl milionu lidí

Čtvrtou sobotu po sobě tisíce Jihokorejců demonstrovaly proti prezidentce Pak Kun-hje. Nespokojenost občanů vyvolaly informace o vlivu, který na prezidentku měla její důvěrnice, jež je nyní zatčená kvůli podvodům. Minulou sobotu se protestů účastnilo až milion lidí, tentokrát pořadatelé hovoří o 450 tisících.

Většina z demonstrujících zůstala v ulicích Soulu až do večera místního času, podle agentury AP byl ale protest stejně jako před týdnem poklidný a z akce se stává spíš rodinná záležitost. Vyhrává při ní hudba, dělají se pikniky a hrají scénky zesměšňující aktéry skandálu. „Mé děti se baví, milují plastové klaksony. Chtěla jsem přijít, abych dcerám ukázala, že se dá protesty něčeho dosáhnout,“ řekla jedna z účastnic, která na demonstraci přivedla své tři malé dcery a usadila se s nimi na matraci.

Korejci už měsíc žádají odstoupení prezidentky Pak Kun-hje
Zdroj: Reuters
Lidé se zapálenými svíčkami zaplnili centrum Soulu
Zdroj: Reuters

Lidé se zapálenými svíčkami nebo osvětlenými mobilními telefony procházeli ulicemi u radnice i prezidentského úřadu a vyzývali k odstoupení a zatčení Pak Kun-hje.

Státní prokuratura začala připravovat výslech prezidentky kvůli podezření, že umožnila své dlouholeté přítelkyni Čche Son-sil zasahovat do státních záležitostí a získat jmění nezákonnými prostředky. Podle kritiků to ohrozilo demokracii země.

Prokuratura má podle agentury AP vznést proti Čche a dalším dvěma prezidentčiným poradcům obvinění v neděli.

Demonstrace v Soulu
Zdroj: Reuters

Nelibost demonstrantů se rozšířila i na další osoby, mezi nimiž je také dcera Čche, která je známou jezdkyní na koni a díky rodinným vztahům s prezidentkou byla přijata na elitní univerzitu. Případ dvacetileté Jury Čong na demonstraci přivedl mnoho studentů, protože dostat se ve vysoce soutěživém prostředí Jižní Koreje na elitní vysokou školu je normální cestou velmi obtížné. Studium na takové škole je zárukou budoucí kariéry a někdy i manželství.