Princ Harry přežil útok Talibanu, dva Američané nikoliv

Kábul - Ozbrojenci z radikálního hnutí Taliban zaútočili v pátek na afghánskou základnu Camp Bastion, na níž slouží také britský princ Harry. Při útoku přišli o život dva američtí vojáci, několik dalších lidí bylo zraněno. Harry, který je v pořadí třetí následník britského trůnu, údajně byl v době útoku na základně, mezi zraněnými ale není.

Mluvčí mezinárodních sil v Afghánistánu Martyn Crighton uvedl, že britský následník trůnu byl v době útoku na základně. „Princi Harrymu ale v žádnou chvíli nehrozilo nebezpečí,“ zdůraznil Crighton.

Ozbrojenci napadli základnu v jihoafghánské provincii Hílmand před půlnocí místního času. Na zařízení, kde slouží hlavně příslušníci britského letectva, pálili z raketometů, ale také z malých ručních zbraní. Útočníci údajně poničili také několik letounů umístěných na základně.

Podle mluvčího se nyní vedení základny snaží zjistit, zda byla motivem k útoku Harryho přítomnost. Mezinárodní síly ale ani nevylučují, že útok souvisel s americkým filmem Nevinnost muslimů, který zesměšňuje muslimského proroka Mohameda a který vyvolal násilné protesty v mnoha muslimských zemích.

Harry v Afghánistánu zůstane

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že nemíní zkrátit dobu plánovaného vyslání Harryho do Afghánistánu. Jeho vyslání bylo pečlivě naplánováno, uvedlo ministerstvo s tím, že hrozby všem britským vojákům „jsou průběžně vyhodnocovány a přijímají se opatření, aby byly zmírněny“.

Princ Harry dorazil do Afghánistánu v srpnu a jeho současná mise je už druhým jeho nasazením v této asijské zemi. Strávit zde má čtyři měsíce, během nichž by se měl jako pilot vrtulníku Apache účastnit bojových akcí proti povstalcům z řad Talibanu.

Při svém prvním nasazení v Afghánistánu v letech 2007 až 2008 strávil Harry v provincii Hílmand deset týdnů. Ze země naváděl vojenská letadla na stanovené cíle. Británie ho ale stáhla z bojové linie, když se jeho přítomnost v Afghánistánu dostala do médií. Úřady se obávaly, že by jeho přítomnost mohla ohrozit celou jednotku.

Nyní Taliban oznámil, že udělá maximum pro to, aby sedmadvacetiletého prince připravil o život. Radikální hnutí se prý nebude snažit Harryho unést, ale jde mu o zabití vnuka britské královny Alžběty II.