Obama slíbil potrestání „těch, kdo ubližují Američanům“

Washington - Barack Obama kvůli nepokojům na Blízkém východě slíbil maximálně zvýšit ochranu amerických ambasád. Zároveň pohrozil potrestáním „těm, kdo ubližují Američanům“. Během smutečního obřadu při návratu těl čtyř Američanů zabitých tento týden v Libyi včetně velvyslance Christophera Stevense do vlasti prezident také uvedl, že Spojené státy se nikdy nestáhnou ze světa, přestože to pro ně často znamená vysoké náklady.

Šéf Bílého domu v projevu na Andrewsově letecké základně u Washingtonu, kam letadlo dopravilo rakve s ostatky, rovněž řekl, že USA jsou přítelem, který ve světě nesleduje pouze své zájmy, ale i zájmy ostatních. „Spojené státy se nikdy nestáhnou ze světa. Nikdy nepřestaneme usilovat o důstojnost a svobodu,“ prohlásil prezident.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová pak na obřadu vyzvala „rozumné lidi v oblasti Blízkého východu“, aby obnovili bezpečnost a pohnali k zodpovědnosti osoby zodpovědné za útoky. „Lidé v Egyptě, v Jemenu a v Tunisku se nezbavili tyranie diktátorů proto, aby se ocitli pod tyranií davu,“ řekla také.

Protiamerické protesty v Libanonu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Protesty vyvolané videem zesměšňujícím proroka Mohameda natočeným v USA dnes nicméně v muslimském světě zesílily. Rozzuřené davy demonstrovaly před ambasádami USA, ale někde i před zastupitelskými úřady jiných západních států, ve více než deseti zemích. Nepokoje si již vyžádaly několik mrtvých. Obama kvůli nim ve Spojených státech čelí stále větší kritice republikánů v čele s jejich kandidátem na prezidenta Mittem Romneym; odpůrci současného šéfa Bílého domu tvrdí, že vývoj je důsledkem Obamovy nedostatečné anebo neexistující blízkovýchodní politiky.

Vydáno pod