Princip pružné solidarity: Slovensko představilo svůj návrh řešení migrační krize

Slovensko představilo ostatním členským státům Evropské unie svůj alternativní návrh řešení migrační krize. Podle principu takzvané pružné solidarity by členské státy EU, které nesouhlasí s kvótami na přerozdělování uprchlíků, například více přispívaly na ochranu vnějších hranic Unie. Podrobnější materiál by měly unijné země dostat během prosince.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák při příchodu na páteční jednání ministrů vnitra v Bruselu uvedl, že ani pozici Itálie či Německa neviděl ve čtvrtek večer jako odmítavou. „Nejen oni, ale i další země si jednoznačně daly cíle, které má nová reforma dublinského systému naplnit,“ poznamenal.

O konceptu „pružné solidarity“, která by nahradila povinné přerozdělování migrantů, hovoří slovenští politici od zářijového neformálního summitu 27 zemí EU v Bratislavě.

Základem je úvaha, že by země, které nechtějí přerozdělování migrantů, například více přispívaly na ochranu vnějších hranic Unie. Kaliňák v pátek ale zdůraznil, že Slovensko je otevřené diskusi o dalších návrzích.

Slovensko a další státy ze středu a východu Evropy dlouhodobě odmítají loni dohodnutý způsob pomoci Itálii a Řecku s migrační vlnou. Přerozdělení 160 tisíc žadatelů o azyl mezi ostatní země Unie navíc v praxi příliš nefunguje. Po roce existence dvouletého plánu bylo přesunuto jen asi 7 tisíc osob a Evropská komise žádá země EU, aby se do věci více zapojovaly.

Ta solidarita je velmi vzývána zeměmi zatíženými v první linii a ty ostatní země uvádějí, že jsou schopny poskytovat solidaritu v mnoha formách - nejen v té jedné, což je to klíčové, na čem se všichni jaksi zasekli, a to je ta relokace. Solidarita má mnoho podob: materiální, lidskou, finanční a další. A právě každý z těch států by měl nabídnout tu složku solidarity, které je nejlépe schopen se zhostit.“zdroj: ec.europa.eu
Jiří Nováček
první náměstek ministra vnitra
Zprávy ve 12: Nový návrh na řešení imigrace do EU (zdroj: ČT24)

„Členské země se zastavily na tom, jak pojímat solidaritu a odpovědnost. Vytvořilo se několik táborů s státy zůstaly zaklesnuty v blocích,“ řekl náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček.

Slováci proto podle něj hledají způsob, jak diskusi mezi unijními státy znovu rozproudit. „Solidarita má mnoho podob - materiální, personální, finanční a další - a každý ze států by měl nabídnout tu složku, které je nejlépe schopen se zhostit,“ popsal uvažování slovenského předsednictví EU český zástupce na jednáních.

Slovenské předsednictví si podle Kaliňáka uvědomuje, že debata o alternativních řešeních nebude jednoduchá. „Musíme překonat různé pohledy členských zemí, ale myslím, že jsme získali inspiraci pro další práci,“ uvedl.

Na návrh německého ministra vnitra Thomase de Maiziera vznikne pracovní skupina, v níž budou zastoupeny skupiny unijních zemí, které mají v migrační krizi společné zájmy. Právě tato skupina by měla začít pracovat už příští týden a do prosince posunout nynější slovenský návrh do nové a obsáhlejší podoby.

Do června, tedy do konce maltského předsednictvím, by pak mohl být na stole finální a pro všechny přijatelný návrh reformy dublinského systému.