Japonsko do roku 2040 skončí s jádrem

Tokio - Japonsko do třiceti let přestane vyrábět elektřinu v atomových elektrárnách. Oznámila to tamní vláda. Reagovala tak na loňské neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima poničené zemětřesením a tsunami. Premiér Jošihiko Noda ale řekl, že do roku 2040 budou ještě fungovat reaktory, které projdou bezpečnostními prověrkami. Japonsko po havárii ve Fukušimě odstavilo všech 50 atomových elektráren. Znovu byly zatím spuštěny jen dva reaktory.

Bezpečné reaktory mohou být v příštích letech restartovány

Premiér Jošihiko Noda uvedl, že před vypršením zmíněné lhůty budou moci být restartovány reaktory, které budou při nynějších prověrkách shledány bezpečnými.

Zemětřesení následované tsunami způsobilo ve Fukušimě největší nukleární katastrofu od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986. Po neštěstí, které bylo provázeno rozsáhlým únikem radiace, byl postupně zastavován provoz všech 50 japonských jaderných elektráren kvůli bezpečnostním prověrkám.

Japonsko se tak připojuje k Německu, Švýcarsku a dalším zemím, které se po katastrofě z 11. března 2011 odklánějí od jaderné energetiky.

Evakuace poblíž Fukušimy
Zdroj: ČTK/AP/Yoshikazu Tsuno

Přestože byla řada elektráren shledána bezpečnými, do provozu byly znovu uvedeny pouze dva reaktory v Ohi v západním Japonsku.

Nukleární krize přiměla japonskou vládu vzdát se plánu z roku 2010, který počítal s tím, že do roku 2030 budou atomové elektrárny v Japonsku zajišťovat více než 50 procent produkce energie. Tokio chce místo toho nyní zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů na 30 procent, většina dodávek bude ale pocházet z tepelných elektráren.

Vydáno pod