Čína krátce vyslala do japonských vod námořní hlídku

Tokio - Šest čínských hlídkových lodí proniklo do japonských výsostných vod v blízkosti sporných ostrovů, na které si činí nárok Tokio i Peking. Oznámila to dnes japonská pobřežní hlídka. Pokyn japonských pohraničníků, aby prostor opustily, uposlechly po asi hodině a půl tři z nich, zbylé tři odpluly po několika dalších hodinách.

Čína v úterý oznámila, že vyslala hlídkové lodě do blízkosti sporných ostrovů ve Východočínském moři. Zpráva se objevila den poté, co japonská vláda oficiálně rozhodla, že ostrůvky, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, koupí od soukromých vlastníků. Podle čínské vlády má vyslání hlídkových lodí „potvrdit svrchovanost Číny“.

Japonská pobřežní stráž oznámila, že proti čínským „vetřelcům“ nepoužila sílu. Ministerský předseda Jošihiko Noda na dotaz novinářů ohledně japonské reakce prohlásil, že úřady budou čínské lodě „nanejvýš ostražitě sledovat“. Řekl také, že jeho vláda předvolala čínského velvyslance, jemuž předá protest. Incident označil za bezprecedentní.

Minulý měsíc japonská hlídka zadržela skupinu čínských aktivistů, kteří se na ostrovech vylodili. Spor pak vyhrotilo rozhodnutí Japonska ostrovy navzdory čínským protestům odkoupit.

Neobydlené ostrovy jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů. Kromě Číny a Japonska vznáší nároky na ostrovy také Tchaj-wan. Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a v oblasti jsou zřejmě značné zásoby zemního plynu.

Ostrovy Senkaku (Tiao-jü)
Zdroj: ČT24
Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod