Muslimský svět se bouří proti filmu o Mohamedovi

Washington/Káhira - Zastupitelské úřady Spojených států v muslimských zemích mají pohotovost kvůli pokračujícím protestům vyvolaným filmem o proroku Mohamedovi. Násilné střety s policií pokračují v egyptské Káhiře. Demonstranti vnikli také do areálu německé ambasády v Chartúmu. Terčem protestujících bylo rovněž britské velvyslanectví. Při střetech v Chartúmu a v Tunisu zemřeli tři lidé. Jeden člověk byl zabit v libanonském Tripolisu, další destítky osob byly zraněny. V Libanonu se protestuje i proti přítomnosti papeže. Do Jemenu dorazil elitní protiteroristický tým americké námořní pěchoty, aby posílil bezpečnost velvyslanectví USA v Saná.

Demonstranti v súdánském hlavním městě vnikli na německé velvyslanectví a vztyčili zde islámskou vlajku. Rozbíjeli okna a založili požár u hlavní brány. Celkem se k protestům před německým i nedalekým britským velvyslanectvím sešlo asi pět tisíc lidí. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle uvedl, že personál velvyslanectví je v bezpečí.

Demonstranti se ale hromadně přesunuli k americké ambasádě mimo súdánskou metropoli. U velvyslanectví jsou tisíce lidí a policie se je snaží rozehnat pomocí slzného plynu.

Jeden z demonstrantů přišel o život v libanonském Tripolisu, když se protestující pokusili zaútočit na vládní budovu. Mezi zraněnými je i 12 příslušníků pořádkových sil, na které demonstranti házeli kamení. Slzný plyn musela na protestující muslimy použít i policie v Tunisku.

Protiamerické protesty v Libanonu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na letišti v Benghází byl přerušen provoz, pozorovány bezpilotní letouny

Libyjské úřady hlásí čtyři podezřelé - možná stáli za útokem na americký konzulát v Benghází, při kterém zemřeli čtyři diplomaté. Islamistická skupina, na kterou libyjská vláda také ukazuje prstem, ale vinu popírá. Libyjské úřady navíc nařídily z bezpečnostních důvodů přerušit v noci na dnešek letecký provoz na letišti ve východolibyjském Benghází.

Důvodem takového nařízení by podle libyjských armádních zdrojů mohla být hrozba spojená s přítomností přenosných střel země-vzduch v oblasti. Svědci navíc uvedli, že v noci nad městem přeletěly „bezpilotní letouny“. Americká média ve středu uvedla, že USA se chystají použít tyto stroje proti táborům islamistů, aby pomohly Tripolisu najít strůjce útoku. Vedení letiště znovu otevřelo po 11 hodinách.

Nová vlna střetů je tu

V Egyptě k mírumilovným demonstracím po celé zemi vyzvalo Muslimské bratrstvo, které po svržení prezidenta Husního Mubaraka ovládá domácí politickou scénu. Prezident Muhammad Mursí ale ve státní televizi upozornil, že povinností muslimů je chránit své hosty i jejich pracoviště, a vyzval Egypťany, aby neútočili na diplomatické mise. Islamistické hnutí Muslimské bratrstvo mezitím vzalo zpět svou výzvu k protestům. Skupiny mládeže ale stejně už ráno házely kameny na pořádkové síly, které měly za úkol zablokovat přístup k diplomatickému zastoupení. Policie odpověděla slzným plynem.

V okolí ambasády USA byl vidět ohořelý vrak vozidla a v ulicích ležely kameny a suť používané jako munice během demonstrací. Televize Al-Arabíja uvedla, že nové střety se ráno rozhořely i na okraji ústředního káhirského náměstí Tahrír nedaleko ambasády.

Protesty proběhly i v Jemenu, jehož prezidenta Abdar Rabbú Mansúra Hadího ve čtvrtek prezident USA Barack Obama vyzval, aby se postaral o bezpečnost amerických diplomatů. Americké velvyslanectví v Saná bude hlídat protiteroristický tým námořní pěchoty. Ve čtvrtek vtrhl na půdu velvyslanectví dav stovek lidí, který kamením vytloukal okna, zapaloval auta a pneumatiky a provolával náboženská hesla. Jemenským bezpečnostním silám se jej podařilo vytlačit za pomoci vodních děl i střelby. Zranění utrpělo nejméně 15 protestujících, někteří z nich střelná. Také dnes poblíž úřadu, kolem něhož byly uzavřeny cesty, protestovaly stovky lidí. Bezpečnostní síly je držely zpět pomocí varovných výstřelů a vodních děl.

„Chceme, aby Američané věděli, že dokud nepřestanou zesměšňovat islám a muslimský svět, arabské a muslimské země to nevzdají a nepřestanou!“

Proti filmu protestovali dnes i Palestinci v Gaze a v Jeruzalémě, kde musela zasahovat izraelská policie. V Gaze se k demonstraci připojily stovky lidí, další pak protestovaly v Rafáhu na jihu pásma Gazy. Protest tam svolal po poledních modlitbách Hamas, který pásmu vládne. Lidé nesli vlajky Hamasu a s pokřikem Smrt Americe, smrt Izraeli pálili americké vlajky. Předseda vlády Hamasu Ismáíl Haníja při polední modlitbě zopakoval svůj požadavek, aby se Spojené státy za Nevinnost muslimů omluvily. Snímek označil za dílo „židovsko-americko-křižácké skupiny, která chce vyvolat válku s islámem a sektářské boje, zejména v Egyptě“.

V Jeruzalémě se lidé po modlitbě v mešitě Al-Aksá na Chrámové hoře vydali k americkému konzulátu, ale policisté je zastavili u Damašské brány. Muslimští mladíci házeli kameny, policie použila omračujícími granáty a čtyři lidi zatkla.

Masové demonstrace svolali také islámští duchovní v Pákistánu, prezident sousedního Afghánistánu Hamíd Karzáí kvůli nestabilní situaci odvolal plánovanou návštěvu Norska. V jordánském Ammánu se protiamerických protestů zúčastnilo 2000 lidí. Tisíce iráckých muslimů demonstrovalo v Basře i v metropoli Bagdádu.

Nepokoje pronikají i dál na východ. Stovky rozzuřených věřících protestovaly třeba v indické části Kašmíru. Místní muslimský duchovní vyzval americké turisty, aby oblast opustili. „Vztek mezi lidmi roste. Pokud narazí na nějakého Američana, bude mít problémy. Bude rád, když se zachrání. Proto jim radíme, aby se radši vrátili domů,“ prohlásil muslimský duchovní Bašíruddín Ahmad. Demonstrace proti znevažování proroka Mohameda se mají konat i v muslimských zemích mimo oblast Blízkého východu, zejména v Nigérii a Indonésii.

Protesty proti USA v Afghánistánu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kdo za filmem stál?

Stále není jasné, kdo vlastně za filmem „Nevinnost muslimů“ stojí. Americká média zmínila jméno Nakúla Basseley Nakúla. Údajně je mu 55 let a žije v Kalifornii. Prý zavolal policii ze strachu o život. „O tom muži nic nevím. Někdo nám zavolal, že tu může dojít k nepokojům,“ konstatoval Steve Whitmore, mluvčí šerifa.

Média už získala vyjádření některých herců z filmu. Tvrdí, že to měl být historický snímek a že vůbec nevěděli o jeho protimuslimském podtextu. Bez ohledu na autorství se ale zdá, že nepokoje nikdo nedokáže zastavit.

Vydáno pod