Favoritem primárek francouzských republikánů Fillon, kandidaturu oznámil socialista Macron

Horizont ČT24: Francouzské republikánské primárky (zdroj: ČT24)

Favoritem francouzských republikánů v nadcházejících primárkách je expremiér Francois Fillon. V jeho prospěch mluví jeden z posledních průzkumů. Zájemců o místo hlavy státu je ale v zemi čím dál víc. Nově oznámil kandidaturu na prezidenta bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron. Podle agentury AFP někdejší socialistický politik přislíbil opustit dosavadní politické pořádky, aby mohla země čelit výzvám „nové éry“.

Někdejší premiér Francois Fillon by podle posledního průzkumu institutu Opinion Way mohl celkem s přehledem vyhrát primárky francouzských republikánů. Tedy pokud se dostane do duelu ve druhém kole, které se koná 27. listopadu. 

Tam by si měl poradit jak s někdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym, tak s expremiérem Alainem Juppém. Od Sarkozyho se chce Fillon distancovat, vládu ale vedl za jeho mandátu. Letos zdůraznil, že si nepřečte ani jeho novou knihu. 

Dosud průzkumům kraloval Juppé. Ani on, ani Sarkozy si prohru nepřipouštějí a možná víc než na primárky už se soustředí na samotné květnové finále. „Nebudu volit (současného socialistického prezidenta) Francoise Hollanda, a to prostě proto, že se nedostane do druhého kola,“ uvedl například Juppé. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezidenta nového typu by představoval Emanuel Macron. Exministr hospodářství se po své srpnové ministerské demisi rozešel se socialistickou vládou premiéra Manuela Vallse, v níž měl dlouhodobé spory. V dubnu pak založil vlastní politické hnutí pod názvem En marche! (Vpřed!), které se chce vymanit z tradičního dělení na politickou pravici a levici.

Jeho kandidatura se očekávala. Ve svých devětatřiceti letech by byl vůbec nejmladší hlavou státu a jeho hnutí by mohlo přilákat voliče z obou stran politického spektra. „Jsem připravený. Proto jsem kandidátem na prezidenta republiky,“ komentoval oznámení kandidatury Macron. 

Prezident Hollande zatím mlčí. Primárky mají socialisté až v lednu. Tradiční lídři napříč politickou scénou mají ale nervy na pochodu, protože i ve Francii může přijít zvrat. Svou kandidaturu už oznámila šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová a šanci probojovat se až do finále skutečně má.

Dvoukolové prezidentské volby ve Francii jsou plánovány na 23. dubna a 7. května. Hned poté se mají 11. a 18. června uskutečnit parlamentní volby.