Clintonová označila film o Mohamedovi jako nechutný a hanebný

Washington - Americká vláda nemá nic společného s filmem „Nevinnost muslimů“, který vyvolal pobouření v blízkovýchodních zemích kvůli údajnému znevážení islámského proroka Mohameda, ujistila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Snímek označila za nechutný. Současně ale odsoudila násilí proti americkým úřadům, které v zemích Blízkého východu v reakci na film vypuklo. Útok na americký konzulát odsoudil i ruský prezident Vladimir Putin.

Snímek sice podle všeho vznikl na americkém území, Clintonová ale odmítla spojitost snímku s americkou vládou: „Vláda Spojených států nemá naprosto nic společného s tímto videem. Absolutně odmítáme jeho obsah i vyznění. Pro nás, pro mě osobně, je toto video nechutné a hanebné. Zdá se, že má velmi cynický účel: očernit velké náboženství a vyprovokovat vztek.“

Provokativní film například zobrazuje Mohameda, jak v rouše bez spodního prádla jí syrové maso, jak přemýšlí o sebevraždě nebo jako polonahého po intimním styku s ženou. Mohamed je také ve snímku označen za vraždícího zločince, který zneužívá děti a prodává je do otroctví.

Mnozí muslimové považují už jen zobrazení Mohameda za rouhání. Jakékoli jeho karikatury pak vnímají jako urážku a v minulosti už kvůli takovým zobrazením Mohameda muslimové pořádali protesty i útoky na západní velvyslanectví. Nejznámějším případem bylo zveřejnění Mohamedových karikatur v dánském listu Jyllands-Posten v roce 2005.

Clintonová nicméně zdůraznila, že Spojené státy nehodlají nikomu bránit ve vytváření podobných snímků, jako je film „Nevinnost muslimů“. „Naše země má dlouhou tradici svobody vyjadřování, která je zakotvena v naší ústavě a v našich zákonech. A nebráníme jednotlivcům ve vyjadřování jejich názorů bez ohledu na to, jak nechutné tyto názory mohou být,“ prohlásila ministryně.

Odsoudila rovněž násilí, kterým muslimové na film reagovali. „Ve světě pochopitelně jsou různé názory na to, jaká je hranice svobody slova a svobody vyjadřování. Ale mělo by být zcela bez debaty, že násilná reakce na slova je nepřijatelná,“ uzavřela Clintonová.

Putin: Region upadá do chaosu

Útok na americký konzulát v Libyi odsoudil i ruský prezident Vladimir Putin a vyzval vlády, které vznikly po převratech arabského jara, aby přijaly zodpovědnost za situaci na svém území. „Obáváme se, že tento region propadá chaosu,“ uvedl Putin.

První útok proti americkému velvyslanectví v souvislosti s filmem se stal v úterý v Káhiře, k dalším násilnostem došlo v Libyi a například v Jemenu. V libyjském Benghází útočníci zabili amerického velvyslance a další tři Američany. Podle závěrů lékařů je jisté, že se velvyslanec udusil v hořící budově.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Totožnost tvůrce provokativního protiislámského filmu Nevinnost muslimů dál halí tajemství. Jméno Sam Bacile, jak se údajný tvůrce nízkorozpočtového snímku v minulých dnech novinářům představil, je podle jednoho z jeho spolupracovníků zřejmě pseudonym. Dotyčný se prý po vypuknutí nepokojů obává o život a rozhodl se skrýt. Herci mezitím přišli s obviněním, že jejich dialogy byly nadabovány až po natáčení.

„Nevím, z jaké je země. Vím, že není izraelský Žid, a mohu se pouze dohadovat, že to prohodil, aby chránil svou rodinu, o níž vím, že je z Blízkého východu,“ řekl o tvůrci údajný poradce filmu Steve Klein. Záhada obestírá i 55letého údajného pracovníka produkční společnosti snímku: Koptský křesťan Nakoula Basseley Nakoula byl před dvěma lety odsouzen za bankovní podvod.

Herečka Cindy Leeová-Garciová, která se mihla v klipech z filmu na webu, řekla, že loni přišla na casting k filmu s názvem Desert Warrior. Nevěděla, že snímek by mohl být protiislámskou propagandou; o muslimském proroku Mohamedovi nebo muslimech v něm prý nebylo nic. Herci ve středečním prohlášení uvedli, že „všichni herci a celý štáb jsou zmateni a jsou toho názoru, že je využil producent filmu“. Ve 14minutovém klipu je dobře vidět dodatečný dabing, kde jsou slova vložena doprostřed filmových sekvencí.

Vydáno pod