Rusko dalo Mezinárodnímu trestnímu soudu pro válečné zločiny definitivní vale

Rusko se nepřipojí k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), jenž má na starosti žaloby kvůli válečným zločinům. Prezident Vladimir Putin už podepsal příslušnou rezoluci.

Moskva nepřistoupí k takzvanému Římskému statutu, což je zakládající smlouva Mezinárodního trestního soudu ICC. Ruské ministerstvo zahraničí bude informovat úřad generálního tajemníka OSN.

ICC se sídlem v Haagu byl založen v roce 2002 na základě iniciativy OSN a je světově prvním stálým soudem zřízeným kvůli stíhání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy.

Členy je více než 120 zemí z celého světa. Velmoci včetně USA, Ruska a Číny se ale zatím k ICC nepřipojily. Členem není ani Izrael.

Mezinárodní trestní soud v Haagu
Zdroj: Reuters/Jerry Lampen

Americký prezident George W. Bush v roce 2000 odmítl podepsat příslušnou smlouvu kvůli obavám, že by Američané mohli být nespravedlivě stíháni z politických důvodů.

Zatím všechna soudní řízení ICC se týkala zločinů spáchaných v Africe. ICC vyšetřuje třeba válečné zločiny spáchané během války v Demokratické republice Kongo, Pobřeží slonoviny, v Libyi či v súdánském Dárfúru.

Kvůli násilí, které v Dárfúru začalo roku 2003, zemřelo 300 tisíc lidí a domovy opustily až tři miliony osob. ICC pak začal stíhat súdánského prezidenta Umara Bašíra. Podle žalobců je vyšetřování vedeno také v Polsku, Rumunsku a Litvě, kvůli možným zločinům ve vazebních zařízeních CIA v těchto zemích.

Česko podepsalo zakládající smlouvu v dubnu 1999. V roce 2008 vyslovil parlament souhlas s ratifikací a prezident smlouvu podepsal v červenci 2009.