Obama se loučil v Řecku: Demokracie může frustrovat, ostatní možnosti jsou ale horší

Obama v Řecku: Pro USA je praktické podporovat demokracie (zdroj: ČT24)

Demokracie je nedokonalá instituce, může být pomalá, frustrující i nejasná a lidé nikdy nedostanou stoprocentně to, co chtějí – je ale lepší než všechny ostatní možnosti. Při své poslední zahraniční návštěvě v Řecku to řekl končící americký prezident Barack Obama. Řekům poděkoval za vstřícnost k běžencům a zdůraznil význam NATO pro USA, které podle něj nikdy neporuší slib, že budou pomáhat spojencům. Večer pokračoval Obama do Německa, kde se sešel s kancléřkou Angelou Merkelovou. Obamův program v Německu bude pokračovat i ve čtvrtek a v pátek.

Obama: Demokratické státy jsou k lidem nejférovější

„Historie nám ukazuje, že země, které mají demokratickou vládu, jsou spravedlivější, stabilnější a úspěšnější. Také spolu méně často válčí. Více demokracie je tak lepší pro všechny na celém světě i pro naši národní bezpečnost,“ konstatoval Obama.

Mezi ním a jeho nástupcem Donaldem Trumpem nemůže být podle Obamy většího rozdílu. Jejich střídání ve funkci je výsledkem toho, jak má demokracie fungovat, dodal končící prezident. 

Demokracie přináší toleranci vůči rozmanitým názorům, což teroristé, fundamentalisté i absolutisté odmítají, a proto jsou slabší, prohlásil americký prezident, který je nyní na posledním zahraničním turné.

Podle Obamy s sebou demokracie nese schopnost začleňovat lidi do společnosti – včetně uprchlíků. „Nikde jsme to neviděli víc než tady v Řecku. Vstřícnost Řeků inspirovala celý svět. Vaše demokracie otevřela srdce lidem, kteří to potřebovali,“ podotkl Obama.

Uprchlický tábor u Idomeni
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Prezident zdůraznil, že Řekové ale nemohou krizi zvládnout sami. „Pouze kolektivní odpověď Evropy a celého světa může zajistit, že se těmto lidem dostane podpory,“ řekl šéf Bílého domu.

Zabránit válkám může podle něj pouze dialog. „Byli jsme schopni dosáhnout dohody s Íránem, aniž bychom museli vystřelit,“ připomněl Obama. Jako další příklad uvedl oteplení vztahů s Kubou či uzavření klimatické dohody z Paříže, která se týká asi 200 států.

Události: Prezident Obama v Řecku (zdroj: ČT24)

„V multikulturní společnosti může být demokracie obzvláště komplikovaná, ale je to lepší než ostatní alternativy, protože nám umožňuje, abychom mírovým způsobem pracovali na svých neshodách a posouvali se směrem k našemu ideálu,“ podotkl americký prezident.

NATO je nejsilnější v historii, prohlásil Obama

Opět také zdůraznil význam NATO. „V poslední době jsme do Aliance investovali historickým způsobem, navýšili jsme naši přítomnost v Evropě. NATO je dnes nejlepší světová aliance, je nejsilnější v historii,“ uvedl šéf Bílého domu.

Ať už jsou v USA u moci demokraté nebo republikáni, Aliance je pro Ameriku velmi důležitá, konstatoval Obama.

„To se nikdy nezmění, včetně našeho slibu, že ochráníme každého našeho spojence,“ ujišťoval Obama Evropu v souvislosti se svým nástupcem, republikánem Donaldem Trumpem, který v kampani vzkazoval spojencům USA, že musí přestat spoléhat na štědrost Washingtonu a začít plnit své závazky.  

Obama v Řecku ubezpečil, že „naše budoucnost bude v pořádku“. Zdůraznil přitom důležitost svobodných voleb, a to navzdory tomu, že nevyhraje vždy kandidát té či oné strany. Mezi ním a Trumpem nemůže být většího rozdílu. Jejich střídání ve funkci je ale výsledkem toho, jak má demokracie fungovat, podotkl Obama.

Americký prezident volal po obnově důvěry lidí v instituce. Politici podle něj musí zefektivnit práci státních orgánů a boj proti korupci, aby obnovili důvěru svých spoluobčanů. „Lidé musejí vědět, že je někdo poslouchá,“ prohlásil prezident s tím, že stále více jich má pocit odpojení od svých vlád a institucí. Globalizace oživuje skupinové rozdělování a nacionalismus. Snaha ustoupit od globalizace je tak pochopitelná, upozornil Obama.

Merkelová a Obama: Německo a USA nesou zodpovědnost za demokracii

Obama z Řecka odletěl na návštěvu Německa. V tamním magazínu Wirtschaftswoche vyjde v pátek text, na kterém se podílel společně s kancléřkou Angelou Merkelovou. Německo a Spojené státy nesou podle něj společně zodpovědnost za ochranu demokracie a právního státu.

Oba politici v textu připomínají úzké spojenectví svých zemí. „Toto přátelství spočívá na našem společném přihlášení se ke svobodě a důstojnosti každého jednoho občana, které je možné zaručit jen v živé demokracii a právním státu. Naše země nesou společně zodpovědnost tento svobodný způsob života chránit a posilovat,“ píší Merkelová a Obama.

Události, komentáře: Jak se změní americko-evropské vztahy? (zdroj: ČT24)

„Proto se společně zasazujeme o to, aby byly po celém světě respektovány mezinárodní právo a normy jako předpoklad stability a blahobytu,“ stojí dále v textu zdůrazňujícím nutnost spolupráce. 

Obama se s Merkelovou sešel ještě večer po příletu, jednání bude pokračovat ve čtvrtek. V pátek se k nim přidají lídři Francie, Velké Británie, Španělska a Itálie.

Uložit