Drogový šéf skončil v rukou policie bez jediného výstřelu

Mexiko – Mexická armáda ve středu dopadla jednoho z nejhledanějších bossů mexické narkomafie Jorgeho Costillu. Ten byl na seznamu 37 narkobaronů nejvíce hledaných mexickou vládou, ze kterých je už více než 20 po smrti nebo ve vězení. Mexická policie si tak může připsat další úspěch v boji proti drogové mafii.

Policie zatkla jednačtyřicetiletého Costillu na ranči nedaleko Tampika ve státě Tamaulipas na severovýchodě Mexika. Jeho zatčení se obešlo bez jediného výstřelu. 

Costillův kartel ovládá jedny z nejvýznamnějších drogových cest do Spojených států při hranicích mezi Mexikem a Texasem. Politici v severovýchodních mexických státech byli v minulosti několikrát obviněni z toho, že berou od narkomafie úplatky. „Všichni tihle politici, kteří brali peníze od tohoto kartelu, by se teď měli velmi obávat, protože informace (o úplatcích) vyjdou na světlo v Mexiku nebo USA,“ řekl mexický bezpečnostní expert Alberto Islas.   

Costilla byl přitom policista, ale v polovině 90. let se připojil ke kartelu z Mexického zálivu. Po dopadení Osiela Cárdenase Guilléna se stal jeho vůdcem.

Jorge Costilla
Zdroj: Dario Lopez-Mills/AP Photo
Vydáno pod