Egyptský prezident slíbil ochranu cizinců

Brusel - Egyptský prezident Muhammad Mursí po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem v Bruselu slíbil, že Egypt bude chránit cizince a zahraniční diplomatické mise. Reagoval tak na útok na americké zastoupení v libyjském Benghází, kde přišel o život i velvyslanec USA.

Důvodem k tomuto útoku i k širší bouři nevole, kterou mezi muslimy v řadě zemí vyvolal, byl ve Spojených státech vyrobený kontroverzní film Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů). Tomu kritici vyčítají, že uráží proroka Mohameda.

„Měli bychom chránit všechny návštěvníky, turisty a diplomatické mise,“ zdůraznil Mursí při své první zahraniční cestě do Evropy od nástupu do prezidentského úřadu, do něhož byl zvolen v červnu. Podotkl však, že i v Egyptě snímek vyvolal negativní reakce. „Důrazně ho odsuzujeme,“ řekl.

Mursí se v Bruselu sešel také s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem.

EU Egyptu nabídla hospodářskou pomoc ve výši 500 milionů eur a k tomu dalších až 200 milionů na ekonomickou obnovu země. První suma je nicméně závislá na tom, že se Egypt dohodne s Mezinárodním měnovým fondem na programu a podmínkách širší pomoci.