Protesty muslimů pokračují, USA vyslaly k Libyi válečné lodě

Washington - Z preventivních důvodů vyslalo americké námořnictvo k břehům Libye dvě válečné lodě. Děje se tak v reakci na útok na americký konzulát v Benghází, při němž v úterý zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance USA v této africké zemi. Podle mluvčího Pentagonu toto opatření ale neznamená bezprostřední vojenskou operaci. USA nyní vyšetřují, zda úterní útok nebyl koordinovaný. Mezitím v muslimském světě pokračují demonstrace před ambasádami USA.

Nepokoje, které v Libyi a Egyptě zažehl film urážející podle některých názorů proroka Mohameda, neutichají a šíří se do dalších muslimských zemí. Spojené státy v reakci na vyhrocenou bezpečnostní situaci, která v úterý stála život čtyři americké diplomaty v Benghází, zpřísnily bezpečnostní opatření a k libyjským břehům preventivně vyslaly dvě válečné lodě - USS McFaul and USS Laboon.

„Americká armáda přijímá bez specifických komentářů pravidelně v určitých situacích předběžná opatření. Za určitých okolností to není opatření vedené jen logikou, ale také opatrností,“ vysvětlil mluvčí Pentagonu. Plavidla nesou řízené střely Tomahawk, nemají ale žádné konkrétní poslání. Personál amerického konzulátu v Benghází byl evakuován do Německa a americká diplomatická přítomnost v Tripolisu byla omezena. 

Obama: Nenecháme se zastrašit

Spojené státy už předtím oznámily, že do Libye vysílají tým padesáti vojáků námořní pěchoty specializovaných na boj proti terorismu. Americký prezident Barack Obama nařídil také posílit bezpečnostní opatření u amerických diplomatických misí ve světě. „Žádný teror nezastíní hodnoty, které hrdě ukazujeme světu. Žádný projev násilí neotřese přesvědčením Spojených států. Nenecháme se zastrašit,“ uvedl Obama. 

Obama v telefonickém rozhovoru vyzval prezidenty Libye a Egypta ke spolupráci při zajišťování bezpečnosti diplomatického personálu. Oba prezidenti přislíbili, že budou spolupracovat na dopadení útočníků a jejich předvedení před spravedlnost.

Dav v Jemenu zaútočil na ambasádu USA, protestuje se i jinde

Několik tisíc demonstrantů pobouřených filmem znevažujícím proroka Mohameda zaútočilo dnes ráno na ambasádu USA v Jemenu. Protestující vytloukali kamením okna bezpečnostních objektů kolem ambasády a poté za skandování náboženských hesel vtrhli hlavní branou na její pozemky. Tam zapalovali zaparkovaná auta, než je bezpečnostní síly s pomocí vodních děl a střelby do vzduchu rozehnaly. Jemenská vláda útok na ambasádu USA v Saná odsoudila. Podle mluvčího ambasády jsou všichni její civilní pracovníci v bezpečí a je o ně postaráno.

Protesty před americkou ambasádou v Jemenu
Zdroj: ČT24

Egyptské bezpečnostní síly ve středu večer rozehnaly slzným plynem demonstranty, kteří házeli kameny poblíž americké ambasády v Káhiře. Zraněno bylo šest policistů a blíže neurčený počet demonstrantů. Bylo zapáleno několik aut včetně dvou policejních. Střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami v okolních ulicích pokračovaly až do dnešních časných ranních hodin. Protiamerické protesty jsou hlášeny i z dalších arabských zemí. V Súdánu se několik stovek lidí shromáždilo před americkou ambasádou, žádné násilnosti zatím hlášeny nejsou. V Maroku desítky lidí pálily americké vlajky a skandovaly protiamerická hesla nedaleko amerického konzulátu v Casablance. Tuniská policie použila proti demonstrantům před velvyslanectvím USA v této zemi slzný plyn. V iráckém svatém městě Nadžafu proti kontroverznímu snímku demonstrovaly stovky sympatizantů šíitského duchovního vůdce Muktady Sadra, stovky demonstrantů se také sešly v Bagdádu a jižním přístavu Basře. „Urážka proroka Mohameda ohrozí všechny americké zájmy a my jim ji neodpustíme,“ prohlásila nechvalně známá šíitská radikální skupina Asáib Hak. Protesty proti filmu přeskočily i do Íránu. Zhruba 500 lidí demonstrovalo před švýcarskou ambasádou v Teheránu (zastupující zájmy USA v Íránu) a hlasitě požadovalo smrt autora snímku. Stovky strážců zabránily demonstrantům zaútočit na ambasádu.

Noční nepokoje před americkou ambasádou v Káhiře
Zdroj: Ahmed Gomaa/ČTK/AP

Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes v televizním vystoupení řekl, že podporuje poklidné protesty, útočit na lidi nebo velvyslanectví je ale špatné. „My Egypťané odmítáme všechny druhy násilí nebo urážek našeho proroka,“ zdůraznil. Po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem v Bruselu Mursí slíbil, že Egypt bude chránit cizince a zahraniční diplomatické mise.

Šlo o koordinovanou akci?

Úterní útok v Benghází byl proveden komplexně a profesionálně. Americké úřady pracují i s hypotézou, že útok byl spíše výsledkem koordinované akce. Extremisté prý možná využili úterní demonstrace před konzulátem jako záminku k útoku na budovu. „Detaily jsou ještě velmi mlhavé, ale jasně to nese podpis al-Káidy,“ usoudil republikánský předseda výboru pro zvláštní informační služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers. FBI do země posílá tým určený pro shromažďování důkazů.

Na YouTube ukázky z filmu zůstanou

Výňatky z kontroverzního dvouhodinového snímku Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) americko-izraelského filmaře Sama Bacila se dostaly na internet včetně populárního serveru YouTube. Společnost Google, který tento web provozuje, ale ve středu oznámila, že ukázky z filmu vysmívajícího se údajně islámskému prorokovi Mohamedovi neodstraní. Šot prý neporušuje stanovy YouTube. Google ale dočasně omezil možnost stáhnout si jej v Egyptě a v Libyi. 

Karzáí nepojede do Norska, v Afghánistánu YouTube zablokují

Afghánský prezident Hamíd Karzáí zrušil oficiální návštěvu Norska z obavy před šířením nepokojů na Blízkém východě kvůli filmu znevažujícímu proroka Mohameda. Ze stejného důvodu afghánské úřady na dobu neurčitou zablokují server YouTube, na němž se části filmu objevily. Podle vládních zdrojů by měl být server, který byl dočasně zablokován již ve středu, odstaven ještě dnes.

Totožnost tvůrce provokativního protiislámského filmu Nevinnost muslimů dál halí tajemství. Jméno Sam Bacile, jak se údajný tvůrce nízkorozpočtového snímku v minulých dnech novinářům představil, je podle jednoho z jeho spolupracovníků zřejmě pseudonym. Dotyčný se prý po vypuknutí nepokojů obává o život a rozhodl se skrýt. Herci mezitím přišli s obviněním, že jejich dialogy byly nadabovány až po natáčení.

„Nevím, z jaké je země. Vím, že není izraelský Žid a mohu se pouze dohadovat, že to prohodil, aby chránil svou rodinu, o níž vím, že je z Blízkého východu,“ řekl o tvůrci údajný poradce filmu Steve Klein. Záhada obestírá i 55letého údajného pracovníka produkční společnosti snímku: Koptský křesťan Nakoula Basseley Nakoula byl před dvěma lety odsouzen za bankovní podvod.

Herečka Cindy Leeová-Garciová, která se mihla v klipech z filmu na webu, řekla, že loni přišla na casting k filmu s názvem Desert Warrior. Nevěděla, že snímek by mohl být protiislámskou propagandou; o muslimském proroku Mohamedovi nebo muslimech v něm prý nebylo nic. Herci ve středečním prohlášení uvedli, že „všichni herci a celý štáb jsou zmateni a jsou toho názoru, že je využil producent filmu“. Ve 14minutovém klipu je dobře vidět dodatečný dabing, kde jsou slova vložena doprostřed filmových sekvencí.

Vydáno pod