Televizní svědectví o obchodu s orgány: Zaživa vyřízli oběti srdce

Bělehrad – O děsivých praktikách odebírání lidských orgánů a o obchodování s nimi během konfliktu v Kosovu v letech 1998–1999 vypověděl v pondělí v srbské televizi RTS jeden svědek, kterého získala srbská prokuratura. Sám se prý účastnil odebrání srdce jednomu zajatci, které bylo provedeno bez anestezie. "Začal jsem řezat, on začal řvát a prosil nás, abychom ho nezabíjeli," vzpomíná.

O tom, že srbská prokuratura má svědka ochotného vypovídat o údajném nelegálním odebírání orgánů zajatých Srbů během války v Kosovu a o jejich prodeji na černém trhu, informoval v neděli srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčević.

Obvinění z obchodování s lidskými orgány v Kosovu se poprvé objevila v roce 2008. Upozornil na ně také vyšetřovatel Dick Marty v roce 2010 ve zprávě pro Radu Evropy. V ní obvinil povstaleckou Kosovskou osvobozeneckou armádu (UÇK) z toho, že odebírala za války v Kosovu orgány zajatým Srbům a také kosovským Albáncům, kteří nesouhlasili s praktikami UÇK. Do obchodů byl údajně zapleten i kosovský premiér Hashim Thaçi. Ten tato obvinění odmítl stejně jako albánské úřady. Evropská unie sestavila mezinárodní tým vyšetřovatelů a do jeho čela jmenovala amerického prokurátora Joha Clinta Willimsona.

Operace se podle svědka konala ve školní třídě. Čtyři povstalci připoutali oběť na lavice, které byly k sobě sraženy tak, aby nahradily operační stůl. "Dali mi skalpel. Začni, nemáme moc času,„ citoval rozkaz svého nadřízeného muž, jehož tvář byla v televizi rozostřena a hlas modifikován tak, že mu bylo sotva rozumět. “Položil jsem svou levou rukou na jeho hruď a začal jsem řezat (…) krev začala stříkat,„ vyprávěl muž, který hovořil zřejmě albánsky a jeho výpověď doprovázely titulky v srbštině. “Když jsem začal řezat, on začal řvát a prosil nás, abychom ho nezabíjeli. Potom ztratil vědomí. Nevím vlastně, jestli omdlel, nebo umřel."

V televizním rozhovoru svědek neřekl, kde se konala operace, jíž se zúčastnil, ale Vukčević upřesnil, že podle jeho svědectví to bylo na severu Albánie u hranic s Kosovem. V televizi se svědek nezmínil o národnosti oběti, ale podle Vukčeviče šlo o Srba.

Svědek oblečený v černém svetru s dlouhými rukávy dál popisoval operaci, jíž se zúčastnili také dva lékaři. Jeden z nich mu před operací poskytl instruktáž o odebírání orgánů. „Řekli mi, abych udělal další horizontální řez dole (…) třetí řez bylo třeba udělat nahoře, ale to už udělal lékař, protože viděl, že se mi třese ruka a že ztrácím hlavu.“ Poté došlo mezi oběma lékaři k hádce, protože jeden zapomněl nůžky na přeštípnutí žeber. Muž prý nabídl jako nástroj svůj bajonet a pod vedením lékaře přesekl žebra oběti. Potom jeden z lékařů ponořil svoje ruce do hrudi, roztáhl ji a otevřel. Svědek detailně popsal, jak přeťali tepny a jak vzal do rukou srdce, které ještě tepalo. Srdce bylo uloženo do bedny pro transport orgánů a poté odvezeno autem na letiště v Tiraně. Tam ho od povstalců převzali vojáci albánské armády. Bedna se srdcem byla podle svědka předána „cizinci“, který s ní nastoupil do malého soukromého letadla s tureckou vlajkou. 

Vydáno pod