Nová šance pro Somálsko – po desítkách let volilo prezidenta

Mogadišo - Somálský parlament překvapivě zvolil novým prezidentem šestapadesátiletého Hassana Cheikha Mohamouda. Mohamoudovým soupeřem byl v druhém kole dosavadní prezident Sharif Sheikh Ahmed. Šlo o první prezidentskou volbu po desítkách let a OSN ji považuje za milník v dějinách Somálska, které nemá funkční centrální vládu od vypuknutí občanské války v roce 1991.

Mohamoud, který byl původně představován jako méně významný z kandidátů, byl zvolen 190 hlasy proti 79. Prvního kola se zúčastnila více než dvacítka kandidátů a podle pravidel mohli jít do druhého kola čtyři nejúspěšnější v případě, že nikdo nezíská aspoň dvě třetiny hlasů.

V prvním kole byl nejúspěšnější Ahmed se 64 hlasy, ale Mohamoud jich získal jenom o čtyři méně. Na třetím a čtvrtém místě pak skončil dosluhující premiér Abdiweli Mohamed Ali se 30 hlasy a Abdikadir Osoble s 27. Oba se práva účasti ve druhém kole vzdali.

Mohamoud je absolventem univerzity v Mogadišu a v indickém Bhópálu. Působil ve školství a založil Somálský ústav managementu a administrativy, pracoval také pro mezinárodní mírové a rozvojové organizace. Hlásí se k somálské odnoži Muslimského bratrstva a je příslušníkem klanu Hawijů, k nimž patří také Ahmed.

Přestože uspořádání hlasování má vyvolat dojem spravedlivých voleb, mnoho Somálců se obává, že se na výsledku podepíší podvody a úplatky. Podle zdroje agentury Reuters byly na úplatky poslancům za to, že budou hlasovat pro Ahmeda, vydány miliony dolarů. Pocházejí údajně z podnikatelských kruhů ze zemí Perského zálivu. Některé z nich prý mají zájem na zachování statu quo. Ahmed trvá na tom, že se o žádné úplatky nepokoušel.

Podle OSN je Somálsko vysoce zkorumpovanou zemí, protože v letech 2009 až 2010 z každých deseti dolarů státních příjmů do státní pokladny doputovaly jenom tři dolary. Ahmed tyto údaje popřel. OSN přesto doufá, že zvolení prezidenta i parlamentu Somálsku zaručí stálou vládu a právní stát. Africké jednotky a vojáci somálské přechodné vlády loni z Mogadiša vypudili radikální hnutí Šabáb, které ale dál ovládá některé oblasti v centrální a jižní části země.