Iráčané obnoví útok na Mosul, IS povraždil desítky civilistů za zradu

Radikálové z Islámského státu (IS) pozabíjeli v iráckém Mosulu 40 civilistů. Těla podle OSN pověsili na elektrické stožáry. Rada OSN pro lidská práva (HCR) má informace, že IS civilisty obvinil ze zrady a kolaborace.

IS také rozmístil „syny chalífátu“ s pásy výbušnin do ulic mosulského historického centra. Podle všeho jde o velmi mladé muže nebo ještě chlapce. Několik zadržených žen skupina rozdělila mezi své bojovníky a oznámila ostatním ženám, že budou použity jako „doprovod“ konvojů IS.

HCR tvrdí, že hromadný hrob s těly 100 pozabíjených lidí, který se nedávno našel v Hammám al-Alílu u Mosulu, je jenom jedním z pohřebišť, kde IS zakopal své oběti. Radikálové sami oznámili, že sťali šest svých bojovníků za to, že opustili bojiště severovýchodně od Mosulu.

OSN také zveřejnila detaily, které mají dokázat, že se IS chystá nasadit i chemické látky. Čtyři lidé zemřeli, když IS raketovým útokem zapálil v říjnu chemickou továrnu a civilisté se nadýchali unikajících zplodin. IS údajně také shromáždil velké množství čpavku a síry a zásobníky uložil do čtvrtí obývaných civilisty.

Irácká armáda začala proti IS bojovat o Mosul v říjnu. „Minulý týden se první jednotky dostaly na východní okraj města a po několikadenním klidu byla v pátek ofenziva obnovena. Jednotky zahájily útok v Arbadžiji, právě se tam bojuje,“ citovala velitele protiteroristické jednotky agentura AFP. Vojáci používají ke sledování protivníka bezpilotní stroje.

Severně od města kurdské oddíly obsadily několik vesnic, nepředpokládá se ale, že vstoupí do města. Na jihu jednotky irácké armády postupují ke starobylému městu Nimrud, které leží asi 30 kilometrů od Mosulu.