AP: Americká vláda tajila, že v Katyni vraždili Sověti

Washington – Spojené státy zveřejňují archivní dokumenty o katyňském masakru. Sovětská tajná policie v roce 1940 povraždila v katyňském lese přes 22 tisíc polských důstojníků, úředníků, intelektuálů a duchovních. Sovětský svaz přitom dlouho tvrdil, že Poláky zmasakrovali Němci. Nově zveřejněné dokumenty v USA poukazují na to, že Američané o masakru věděli, zřejmě ale tehdejší americká vláda vědomě zatajila sovětskou vinu. Píše o tom agentura AP, která má nově zveřejněné dokumenty k dispozici.

Američtí váleční zajatci informovali tajnými zakódovanými zprávami Washington o sovětském zvěrstvu u Katyně. Váleční zajatci Donald Stewart a John Van Vliet, kterým v roce 1943 Němci ukázali masové hroby u Katyně, informovali zakódovanými zprávami americkou vládu. Ta ale na tyto zprávy nijak nezareagovala.

Zajatci viděli na vlastní oči v katyňském lese mrtvoly zavražděných Poláků, stadium rozkladu těl přitom nasvědčovalo tomu, že Němci oblast obsadili až poté, co byly oběti zavražděny. Vrahy tedy nemohli být nacisté, jak tvrdili Sověti.

Nově zveřejněné dokumenty z amerických archivů tak naznačují, že americká vláda pomohla zakrýt sovětskou vinu na masakru. Prezident Franklin Delano Roosevelt si zřejmě nechtěl rozhněvat Stalina, který byl v druhé světové válce hlavním spojencem Američanů v boji proti Němcům a Japoncům, a proto raději pravdu o katyňském masakru zamlčel.

Oběť z Katyně
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Historik z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Oldřich Tůma v rozhovoru pro ČT24 poznamenal: „Americká politika se během války tvářila, že věří sovětskému vysvětlování, že vinní jsou Němci.“ Spojené státy si tak nechtěly rozházet spojenectví, které jim pomohlo vyhrát válku.

V 50. letech sice americký Kongres zřídil zvláštní výbor, který měl katyňský masakr prošetřit – ten v roce 1952 došel k závěru, že o vině Sovětů není pochyb, i tak se ale dál Bílý dům veřejně k událostem z roku 1940 nevyjadřoval. Vinu oficiálně uznal až v 90. letech.

Nově zveřejněné spisy, fotografie a mapy pocházejí z amerických archivů ministerstev zahraničí a obrany, armády, kanceláří prezidentů Franklina Delana Roosevelta, Harryho Trumana a Dwighta Eisenhowera, tajných služeb a rovněž z Norimberského procesu a diplomatických zastupitelstev USA v Moskvě a ve Varšavě.   

Poláci odhalení dokumentů, jejichž větší část byla již dříve známá, vítají. Náměstek polského ministra zahraničí Boguslaw Winid doufá, že tento krok povzbudí další země, aby odtajnily dokumenty týkající se katyňského masakru.

Katyňský masakr je nejbolavější kapitolou rusko-polských vztahů. Sovětský svaz dlouhá desetiletí popíral, že by v Katyni vraždili tajní policisté z NKVD, a naopak vinil z masakru nacisty. Jenže, jak se dnes ví, pravda o masakru v Katyni skutečně byla jinde. Před dvěma lety vinu na straně SSSR uznala i ruská duma. I tak je ale Katyň dál v Rusku jakýmsi tabu. Polsko několikrát žádalo, aby Moskva odtajnila veškeré materiály, které by tragédii osvětlily, Rusko ale dlouho otálelo. 

Ruské úřady sice před dvěma lety zveřejnily část dokumentů, které dlouhá léta ležely v archivech pod značkou tajné, jenže jde většinou o materiály, jež již zveřejnila polská strana. Ty klíčové materiály dál leží v ruských archivech, které jsou nedobytné, a ruské úřady nejsou moc ochotné je zpřístupnit. „Záleží to na rozhodování ruských úřadů a já se obávám, že je to spíš politická záležitost a moc velkou ochotu bych na straně Ruska nečekal,“ poznamenal k tomu Tůma.

Masakr v Katyni

Sověti zajali po rozdělení Polska mezi SSSR a Německo v září 1939 na východě země skoro 22 tisíc polských důstojníků, úředníků, intelektuálů a duchovních. O jejich osudu rozhodl v březnu roku 1940 Josif Stalin, když nařídil systematické vyhlazení této polské elity.

Rozkaz provedla sovětská tajná policie NKVD. V katyňském lese zabila 22 tisíc zajatých Poláků, jednoho po druhém střelou do hlavy. Sovětský svaz z masakru až do roku 1990 obviňoval nacistické Německo. K pravdě se Moskva přihlásila až ústy Michaila Gorbačova v roce 1990.