Kdo bude v Trumpově týmu? Magnát loví mezi stranickými matadory i byznysmeny

Události: Kdo by mohl tvořit Trumpův tým? (zdroj: ČT24)

První obrysy nové administrativy - média odkrývají seznam, který politický štáb Donalda Trumpa po měsíce potichu připravoval. Kromě známých republikánských jmen hledá zvolený prezident také v privátním sektoru.

Trump podle tradičních měřítek nemá při sestavování svého týmu z čeho vybírat, protože jeho politická minulost je nulová. Kontroverzní kampaň budoucího prezidenta navíc mnohé talentované osobnosti odradila, řada z nich se dokonce během předvolební agitace od Trumpa odvrátila. 

Ten se proto kromě podnikatelské sféry soustřeďuje na skupinu osob, které ho během bouřlivé kampaně věrně doprovázely. Patří k nim třeba republikánský matador Newt Gingrich.

Když republikáni chtějí pro publikum a kamery nasadit zkušeného „spíkra“, sáhnou právě po Gingrichovi. Někdejší šéf Sněmovny reprezentantů ale nemá ve vztahu s Trumpem úplně jasno. Během kampaně o něm jednou mluvil jako „jedinečném lídrovi“, podruhé jako „nervním dítěti“. Odmítl post viceprezidenta, patří přesto mezi Trumpovy spojence. Podle spekulací může vést třeba americkou diplomacii nebo  Trumpův aparát.

Trumpovi muži – možný ministr zahraničí
Zdroj: ČT24

Favoritem pro funkci ministra zahraničí je údajně také republikánský senátor Bob Corker. Je šéfem senátnímu výboru pro vnější vztahy a v minulosti se nechal slyšet, že by rád získal právě post šéfa diplomacie, případně národní pokladny. V úvahu prý připadá i Gingrich nebo bývalý stálý americký zástupce v OSN John Bolton.

Post ministra obrany by mohl zastávat Jeff Sessions. Alabamský senátor známý svým bojem proti imigraci, byl jedním z prvních spojenců Trumpa – a důležitý post ve vládě ho tak dle expertů zřejmě nemine. Od března má na starost bezpečnostní otázky Trumpovy kampaně. Ostatně vojenskou minulost v sobě senátor nezapře.

Hovoří se rovněž o bývalém poradci pro národní bezpečnost Stephenu Hadleyovi nebo bývalém senátorovi Jimu Talentovi.

Trumpovi muži – možný ministr obrany
Zdroj: ČT24

 Televize NBC soudí, že ministrem obrany bude penzionovaný generál Michael Flynn. Trump si ho v kampani vybral jako pravou ruku pro zahraniční otázky. Rezolutní kandidátův postoj „Amerika na první místě“ pomáhal z velké části formovat právě Flynn. NATO podle něj potřebuje výraznou změnu – Amerika prý pod Trumpem bude hledat i „nové spojence pro 21. Století“, jak prohlásil.

Jeho jmenování by ale musel schválit Kongres, protože kandidát na tento úřad musí stát nejméně sedm let mimo armádu. Flynn přitom z ozbrojených složek odešel v roce 2014. Podle BBC by se tento generál mohl stát Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti.

Žhavým kandidátem na ministra financí je Steven Mnuchin - newyorský investor a finanční ředitel Trumpovy kampaně, který má úzké vazby na Hollywood i Las Vegas. Bývalý vysoký manažer Goldman Sachs sice nemá zkušenosti s celonárodním řízením, jeho jmenování by ale mělo strategický efekt. Výběr člověka důvěrně známého na Wall Streetu by podle představ Trumpa mělo trhy uklidnit.

Exstarosta New Yorku ministrem spravedlnosti?

Hlavním kandidátem na funkci ministra spravedlnosti je údajně bývalý newyorský starosta Giuliani. V úvahu připadá i guvernér New Jersey Christie nebo kalifornský poslanec Duncan Hunter.

Ministrem zdravotnictví či školství by se mohl stát Trumpův soupeř z primárek, bývalý neurochirurg Ben Carson. Do čela ministerstva energetiky by se mohl postavit šéf firmy Continental Resources Harold Hamm nebo investor Robert Grad. Ministrem pro vnitřní bezpečnost by mohl být konzervativní šerif okresu Milwaukee David Clarke.

Kandidátem na funkci ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) je podle agentury Reuters Mike Rogers, bývalý předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby. Důležitou roli šéfa aparátu Bílého domu by podle BBC mohl zastávat dosavadní předseda Národního výboru republikánů Reince Priebus.

Nejistá budoucnost šéfa FBI

Komplikovaná je podle agentury AP budoucnost šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, jemuž do ukončení desetiletého mandátu zbývají tři roky. Comey zasáhl do volební kampaně informacemi o služebních e-mailech, které demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová ještě jako ministryně zahraničí odesílala ze svého soukromého účtu.

Naposledy v neděli Trump kritizoval Comeyho za to, že odmítl političku trestně stíhat. Budoucí americký prezident ještě před svým zvolením prohlásil, že Clintonovou chrání „zmanipulovaný systém“, že je vinna a že to FBI ví.