Republikáni drží většinu v Kongresu. Rodí se frontální útok na Obamovy reformy

Velkým triumfem republikánů skončilo také úterní hlasování do americké Sněmovny reprezentantů a jedné třetiny Senátu. V obou komorách si konzervativci stejně jako doteď udrží většinu. Po vítězství Donalda Trumpa se tak „slonům“ teoreticky otevírá prostor pro zrušení zákonů prosazených Barackem Obamou.

Hlasovalo se konkrétně o novém složení Sněmovny reprezentantů (435 křesel) a třetině Senátu (34 křesel). Podpora ve Sněmovně i v Senátu Trumpovi umožní hladce schválit zákony pro zrušení řady Obamových kroků. Na přetřes určitě přijde třeba zdravotnická reforma, tzv. Obamacare. Ta umožnila třeba větší přístup méně majetných ke zdravotní péči.

Analytici už před volbami předpovídali, že si republikáni ve Sněmovně reprezentantů udrží většinu. Demokratům ale dávali šanci na ovládnutí Senátu, který v současnosti kontrolují rovněž republikáni. Republikánská strana totiž obhajovala mnohem více křesel než demokraté. Podle předběžných odhadů budou mít 52 senátorů, zatímco demokraté jen 48.

obrázek
Zdroj: ČT24

Demokraté v senátním klání hodně spoléhali třeba na Indianu. Bývalý guvernér a senátor Evanm Byh zde ale nečekaně prohrál s republikánem Toddem Youngem. Jedno z pěti potřebných křesel získali naopak v Illinois zásluhou Tammy Duckworthové.

V bitvě o Senát slavili stoupenci Trumpa

Spolehlivě svůj post obhájil floridský senátor Marco Rubio, známý z republikánských primárek. Jako jeden z mála kritiků Trumpa dokázal uspět. Ti, kteří se od nominanta republikánů distancovali, totiž ve velké míře neuspěli. To platí třeba o Marku Kirkovi z Illinois nebo Kelly Ayotteovou z New Hampshire, která Trumpovi ostře vyčinila výroky vůči ženám z roku 2005.

Arizonu bude nadále zastupovat 80letý senátor John McCain, který se pokusil stát prezidentem v roce 2008. Porazila ho tehdy současná hlava státu Barack Obama.
Křeslo ve Sněmovně reprezentantů obhájil republikán Paul Ryan, který byl od loňského října jejím předsedou a podle agentury Reuters se v lednu bude zřejmě ucházet o znovuzvolení. Do Sněmovny reprezentantů se dostala také například republikánka Liz Cheneyová, nejstarší dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Většina v Senátu by byla klíčovou silou pro začátek prezidentské funkce. V případě Clintonové by byl demokratický Senát potřebnou protiváhou proti většině republikánů ve sněmovně. Právě tábor republikánů se do Clintonové několikrát hlasitě opřel, ačkoliv někteří se naopak distancovali od Trumpa.

Kromě voleb prezidenta a Kongresu se ve 12 státech a dvou teritoriích vybírali také noví guvernéři. Demokraté již zvítězili v Delawaru, Oregonu, Washingtonu a Západní Virginii, republikáni v Severní Dakotě, Vermontu, Indianě, Missouri a Utahu. Nejasný je zatím výsledek v Severní Karolíně, New Hampshiru, Montaně, Americké Samoy a Portoriku.