Paradox voleb: Clintonová prohrála, i když dostala o milion hlasů víc

Noční drama, momenty, budoucnost USA. Události o vítězství Trumpa (zdroj: ČT24)

Zabodoval v klíčových státech jako Florida, Ohio nebo Severní Karolína. Dokázal demokratům ukrást typicky „modré“ státy typu Pensylvánie nebo Wisconsin. Donald Trump porazil Hillary Clintonovou málokdy vídaným způsobem: navzdory straníkům, průzkumům, médiím - a vlastně i systému.

On-line přenos

Volby prezidenta Spojených států

  • 23:56

    S on-line přenosem se pro tento večer loučíme. Hlavní středeční fakta:

    Trump je 45. prezidentem USA. Po sečtení téměř všech hlasů má 290 volitelů proti 228 u Clintonové.

    Zisk klíčových států - Floridy, Ohia nebo Severní Karolíny – byl základem jeho úspěchu.

    Ve svém povolebním projevu se snažil vystupovat jako sjednotitel. „Je čas, abychom se dali dohromady a spojili jako jeden národ,“ řekl Američanům.

    Clintonová uznala porážku a prohlásila, že Trumpovi se „musí dát šance vést tuto zemi“.

    Republikáni budou mít zároveň dál většinu v Senátu i Sněmovně reprezentantů.

  • 23:48

    Svastiky s odkazem na Trumpa se objevily ve Filadelfii

    Vášnivé reakce na výsledky voleb přinesly kromě demonstrací na několika místech USA také případy vandalství. V Jižní Filadelfii se na několika místech objevily naspejované svastiky spolu s Trumpovým jménem.

    Úřady si všímají toho, že středa je shodou okolností 78. výročím tzv. Křišťálové noci, tedy jednoho z největších nacistických pogromů.

  • 23:31

    Sčítání senátních voleb téměř u konce

    Při rozdělování třetiny senátorských křesel zbývá poslední otazník: stát Louisiana, kde jsou favorité republikáni. Pravděpodobně tak budou mít v horní komoře Kongresu většinu 52 ku 48.

Prezidentské volby v USA – hlasy a počty volitelů
Zdroj: ČT24/CNN
Hillary Clintonová byla velmi špatným tahem od demokratů. Lidé, kteří volí demokraty, nevolí Clintonovou.
Josef Opatrný
iberoamerikanista

S rozdílem  kolem 2 milionů hlasů se v absolutním součtu hlasů stala vítězem Clintonová, kvůli volebnímu systému ale vítězství slavil soupeř. Přečtěte si o dosud nejtěsnějších soubojích.  Popáté v historii se nestal prezidentem kandidát, který získá nejvíce hlasů.

Znovu totiž zafungoval známý paradox volebního systému USA: vítěz může dostat napříč USA celkově méně hlasů než konkurent, přesto nakonec vyhraje. Pro cestu do Bílého domu je totiž důležitý úspěch v lidnatých státech s velkým počtem tzv. volitelů.

Podle projekce CNN zvítězil Trump ve 30 státech – patří mu Západní Virginie, Missouri, Jižní Karolína, Severní Karolína, Indiana, Kentucky, Mississippi, Georgia, Oklahoma, Tennessee, Alabama, Arkansas, Arizona, Texas, Jižní Dakota, Severní Dakota, Kansas, Nebraska, Wyoming, Michigan, Montana, Lousiana, Ohio, Idaho, Iowa, Utah, Pensylvánie, Maine, Aljaška, Florida, Wisconsin.

Donald Trump je kandidátem změny, podobně jako byl kandidátem změny Barack Obama. Lidi jsou nespokojení se současným stavem.
Martin Řezníček

Clintonová naproti tomu uspěla v celkem 20 státech, jimiž jsou: Vermont, New Hampshire, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Rhode Island, Illinois, Massachusetts, Washington D.C., New York, Nové Mexiko, Virginie, Kaliforie, Havaj, Colorado, Oregon, Minnesota, Nevada a Washington.

Výsledky v klíčových státech

  • Florida: Trump 49,1%, Clintonová 47,7%
  • Severní Karolína: Trump 44,9%, 46,7%
  • Pensylvánie: Trump: 48,8%, Clintonová 47,7%
  • Ohio: Trump 52,1%, Clintonová 43,5%
  • Wisconsin: Trump 47,9%, Clintonová 47%
  • Nevada: Clintonová 49,7%, Trump 45%
  • Colorado: Clintonová 47,3%, Trump 44,7%
  • Arizona: Trump 49,7%, Clintonová 45,3%

Při povolebním vystoupení Trump slíbil sjednotit zemi rozdělenou po jedné z nejvyhrocenějších předvolebních kampaní historie. „Kampaň skončila, naše práce ale teprve začíná,“ řekl. Clintonová vystoupila nezvykle až po několika dlouhých hodinách. „Doufám, že bude dobrým prezidentem všech Američanů,“ prohlásila dnes v prvním povolebním projevu viditelně pohnutá Clintonová na adresu Trumpa.

Protřelá politička Clintonová selhala v základních očekáváních. Nejen že nedokázala získat bělochy včetně těch s nižším vzděláním, ale paradoxně ani více oslovit hispánce, afroameričany nebo ženy. Bez toho samozřejmě cesta do Bílého domu nevede. Neměla žádný recept, příslib toho, že se bude starat o lidi, vůči nimž globalizace nebyla přátelská.
Martin Řezníček

První komentář listu The New York Times, který otevřeně stál za Clintonovou, se utápí v zoufalství. „Povýšení nezodpovědného a nevzdělaného muže, jemuž radí špatní lidé, na vůdce národa je velmi špatná zpráva. Je zvlášť špatná vzhledem ke křehkému stavu světa,“ konstatoval list.

Volby v USA - čtěte dále:

  • Občané v každém státě nevolí přímo kandidáty na prezidenta, ale takzvané volitele. Celkem jich je 538, což odpovídá počtu členů Sněmovny reprezentantů (435) a Senátu (100) doplněném o tři zástupce za federální oblast District of Columbia, kteří mají jen poradní hlas. Každý stát má určený počet zástupců – nejmenší mají tři, nejlidnatější Kalifornie 55.
  • K vítězství kandidáta je potřeba získat nadpoloviční většinu, tedy 270 hlasů. Volitelé nejsou povinni hlasovat pro vítězného kandidáta nebo podle stranických preferencí. Tohoto práva ovšem využívají výjimečně.
  • Nový prezident získává mandát až po rozhodnutí volitelů. Ti se scházejí vždy v pondělí po druhé středě v prosinci, letos termín připadá na 19. prosince. Oficiální výsledky voleb se vyhlašují na schůzi Kongresu, což v případě současných voleb bude 5. ledna 2017.
  • Nezíská-li žádný z kandidátů většinu hlasů volitelů, volí prezidenta Sněmovna reprezentantů ze tří nejúspěšnějších kandidátů absolutní většinou (stalo se tak jen v letech 1800 a 1824), přičemž každý stát zastoupený ve sněmovně má jeden hlas.
  • Funkční období nového prezidenta a viceprezidenta začne po slavnostní inauguraci – v případě současných voleb 20. ledna 2017. Pokud by prezident v době mezi volbou a inaugurací zemřel, pak by se prvním mužem v zemi stal zvolený viceprezident.

Volby neprovázely žádné větší incidenty. Výjimkou byla střelba nedaleko volební místnosti ve městě Azusa v jižní Kalifornii. Podle agentury Reuters tady zabil střelec, který je na útěku, jednoho člověka a další tři lidi zranil. Mluvčí šerifa uvedl, že incident zřejmě nesouvisel s volbami. 

  • Kromě prezidenta Američané volili také novou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu. V obou komorách si republikáni udrželi většinu. Pro Trumpa to znamená cestu k revizi Obamových zákonů.
  • Vedle toho také několik států hlasovalo v místních referendech: třeba o držení marihuany, minimální mzdě nebo asistované sebevraždě.