Brzké průzkumy favorizovaly Clintonovou na Floridě, v Ohiu i v Pensylvánii

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová má šanci zvítězit na Floridě, v jednom z klíčových států. Ukazují to odhady společnosti VoteCastr, které v reálném čase porovnávají účast voličů a kombinují ji s předvolebními průzkumy. Clintonové přisuzují vedení rovněž v Pensylvánii, Coloradu a dalších pěti sledovaných státech, kde byly síly demokratů a republikánů před volbami považovány za prakticky vyrovnané.

Bez ohledu na to, že volební místnosti v prvních ze zmíněných států se uzavřou až za bezmála dvě hodiny, pokračují některé americké servery jako Slate či Politico proti zvyklostem ve zveřejňování průběžných odhadů účasti voličů obou kandidátů, které vypracoval VoteCastr. Na Floridě podle nich vede Clintonová, pro niž podle odhadů hlasovalo 49 procent voličů, zatímco Trumpa podpořilo 45 procent. Celkový počet voličů pro demokratickou kandidátku prý překročil 4,2 milionu, což je více, než kolik zde před čtyřmi lety podpořilo současného prezidenta Baracka Obamu.

Se svými 29 voliteli z 270 potřebných k celkovému vítězství je právě Florida nejdůležitějším z vyrovnaných států; bez jejího ovládnutí je cesta do prezidentského křesla považována za takřka nemožnou.

Podobně přesvědčivý náskok si podle těchto odhadů udržuje bývalá první dáma v Coloradu či New Hampshire, ještě výrazněji – o sedm procentních bodů, vede ve Wisconsinu. Mírný náskok má ale i v Pensylvánii, Nevadě a Ohiu a před Trumpa se dostala i v Iowě. V posledních dvou státech přitom předvolební průzkumy mírně favorizovaly republikánského miliardáře.

Počínání VoteCastru vzbudilo v USA rozporuplné reakce, neboť zveřejňování odhadů úspěchu jednotlivých kandidátů může podle kritiků ovlivnit rozhodování některých voličů. Server listu Wall Street Journal poznamenal, že je sledují i makléři na finančních trzích, které v rostoucí víře ve vítězství Clintonové zaznamenávají mírný vzestup.

Dosud však není ověřena přesnost této metody odhadů, která se v USA používá vůbec poprvé. Podle médií však pro VoteCastr pracují bývalí přední experti obou politických stran a údaje společnosti se přibližně shodují s odhady, které mají k dispozici týmy obou hlavních prezidentských kandidátů.

Americké volby očima zpravodajů ČT v USA (zdroj: ČT24)

Uložit