Až sto tisíc Japonců protestovalo proti letounům USA na Okinawě

Tokio - Desetitisíce Japonců protestovaly proti americkým plánům rozmístit na jihojaponském ostrově Okinawa 12 letounů Bell-Boeing MV-22 Osprey. Protestující, kterých bylo podle organizátorů až 100 tisíc, poukazují na sérii nedávných havárií tohoto letounu a tvrdí, že stroje nejsou bezpečné.

„Odmítáme přijmout rozmístění letounů Osprey, které se ukázaly jako nebezpečné,“ prohlásil starosta okinawského Ginowanu Acuši Sakima. Právě na ginowanské základně by letouny Osprey měly být umístěny. „Kdo bude odpovědný za to, když havarují v obydlených oblastech?“ ptal se.

Stroje MV-22 Osprey s překlopnými rotory, které mohou startovat a přistávat svisle jako vrtulníky, mají nahradit starší dvourotorové helikoptéry Boeing Vertol CH-46. Mnozí Japonci jsou ale znepokojeni nehodami, které Ospreye v posledních měsících potkaly. Tyto letouny v letošním roce havarovaly v Maroku a na Floridě. Před týdnem se stal další incident v Severní Karolíně v USA, podle armády však šlo o „bezpečnostní přistání“.

Američtí vojáci na Okinawě
Zdroj: Chung Sung-Jun/Getty Images/ISIFA

Spojené státy nasazení letounů Osprey obhajují a tvrdí, že s nimi mají výborné zkušenosti z Iráku a Afghánistánu. Zároveň připomínají, že mohou létat rychleji a nést těžší náklady než CH-46.

Nejnovější plány USA také znovu rozdmýchaly debatu o rozsáhlé americké vojenské přítomnosti na Okinawě. Více než polovina z 50 tisíc amerických vojáků rozmístěných v Japonsku slouží právě na tomto ostrově.