Pákistán propustil nezletilou křesťanku, která údajně pálila Korán

Islámábád - Nezletilá křesťanská dívka obviněná ze znesvěcení Koránu je venku z pákistánského vězení v Rávalpindí, kde strávila tři týdny. Propuštění na kauci včera povolil soud, obvinění z rouhání ale trvá. Kauza vyvolala obrovské pobouření. Navíc se objevilo podezření, že důkazy proti dívce nastrčil muslimský duchovní. Právníci dívky nyní usilují o to, aby bylo její vyšetřování zastaveno. Rodina se ale bojí pomsty i v případě, že ji soud osvobodí.

Podle jednoho z pákistánských činitelů Rimša Masíhová věznici ve městě Rávalpindí, které leží nedaleko metropole Islámábádu, opustila odpoledne tamního času. Podle zpravodaje AP ji z vězení odvezlo obrněné auto a později nastoupila do čekajícího vrtulníku. Kam směřoval, zatím není jasné. Dívka měla po celou dobu převozu zakrytou tvář, aby jí nebylo možné
identifikovat. Úřady se totiž obávají, že by jí mohla hrozit odplata od radikálních muslimů, kteří berou znesvěcení Koránu nebo urážku islámského proroka Mohameda velmi vážně. Loni radikálové zastřelili dva politiky, kteří uvažovali o zmírnění trestů pro lidi obviněné z rouhání.

Zadržována byla přes tři týdny kvůli obvinění vznesenému skupinou muslimů, že spálila několik stránek z Koránu. Policie u Rimši, jejíž věk se udává mezi 11 a 16 lety, našla tašku s ohořelými papíry, na nichž byly náboženské texty.

Pákistánka byla propuštěna na kauci (zdroj: ČT24)

O víkendu došlo v případu ke zvratu, když pákistánská policie zatkla islámského duchovního, který dívku obvinil. Imám je podezřelý, že důkazy proti dívce nastrčil. Podle svědeckých výpovědí duchovní sám vytrhal stránky z Koránu a vložil je do dívčiny tašky, aby vypudil křesťany ze čtvrti kolem jeho mešity. „Pokud udělal něco špatného, měl by být potrestán. Nebudeme ho podporovat, ale nemělo by ani dojít k manipulaci s důkazy,“ poznamenal Háfiz Táriq Mahmúd, muslimský učenec a kazatel.

Po zadržení imáma soud umožnil, aby Masíhová opustila vězení na kauci jednoho milionu pákistánských rupií (200 tisíc korun). Soudce při schválení kauce uvedl, že zatčení duchovního značně podkopalo důvěryhodnost obvinění vůči vězněné dívce. Uvedl rovněž, že vzhledem k věku a mentálnímu postižení Masíhové není věrohodné, že by úmyslně spálila verše z Koránu. Dívka údajně trpí Downovým syndromem.

Soudní proces vyvolal rozhořčení velké části světové veřejnosti a znovu upozornil na extrémně přísné pákistánské zákony stíhající rouhání, za něž v zemi hrozí i trest smrti. O propuštění Masíhové žádaly mimo jiné Vatikán, Spojené státy či Francie. Vyzývaly k němu také mezinárodní organizace na ochranu lidských práv. Případ vyvolal pozornost i v Pákistánu, kde se Masíhové, zřejmě i kvůli jejímu postižení, dostalo nezvyklé míry sympatie. Obvykle přitom pákistánští muslimové lidi obviněné z rouhání neobhajují a naopak volají po jejich co nejpřísnějším potrestání.