Místo papežova komorníka po aféře Vatileaks zeje prázdnotou

Řím - Papež Benedikt XVI. hledá nového komorníka. Ten bývalý - Paolo Gabriele - půjde kvůli skandálu s úniky tajných dokumentů před soud a hrozí mu až sedm let vězení. Mezi hlavní kandidáty patří podle italských médií bývalý komorník Jana Pavla II. Angelo Gugel nebo spolupracovník papežské rady Cor Unum Andrea Monzo.

Papež si nyní vybírá jednoho ze svých nejbližších lidí ze tří kandidátů. Benediktovým novým komorníkem se může stát například Angelo Gugel, který sloužil předchozímu papeži Janu Pavlu II. a nyní je zaměstnán v pontifikově letním sídle Castel Gandolfo. Limituje ho ale vysoký věk.

Dalším z kandidátů je Sandro Mariotti, který práci komorníka příležitostně vykonával už dříve. Šanci má také spolupracovník papežské rady Cor Unum Andrea Monzo, který se s Benediktem zná ještě z časů, kdy byl kardinálem.

Paolo Gabriele
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Aféra s úniky tajných dokumentů médii okamžitě označená jako Vatileaks naplno propukla letos v květnu. Tehdy byl zatčen hlavní podezřelý - papežův komorník Gabriele, do té doby považovaný za jeho velmi loajálního sluhu.

Komorník skončil ve vazbě, nyní ho čeká soud. Stále se ovšem spekuluje o pozadí celého skandálu, za nímž znalci poměrů vidí boj o moc mezi vysokými církevními hodnostáři Vatikánu.

Vydáno pod