Čeští politici sehráli úlohu kusu hadru, píšou Slováci o prohlášení čtyř

Čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé kolektivně sehráli ve vztahu k Pekingu úlohu kusu hadru. O takzvaném prohlášení představitelů ČR po návštěvě dalajlamy to napsal slovenský list Denník N. Stejně jako Slovensko, kde se s tibetským duchovním vůdcem setkal tamní prezident Andrej Kiska, se ani Česká republika podle listu nevyhnula trestu Číny.

„Když se s dalajlamou po Andreji Kiskovi setkal i lidovecký ministr české vlády Daniel Herman, tamní prezident, premiér a předsedové obou komor parlamentu čínské komunisty v panice společným prohlášením ujistili o své nehynoucí oddanosti a od vlastního ministra se distancovali,“ napsal slovenský komentátor Roman Pataj.

Dodal, že čeští politici tím vyvolali nevůli velké části české společnosti, protože to bylo mimořádně ponižující chování představitelů země, která jen nedávno srážela podpatky před jinou totalitou.

Ve zmiňovaném společném prohlášení čtveřice nejvyšších českých politiků ujišťovala Čínu, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň zopakovali, že Česká republika uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu.

Slovenský Denník N o úloze čtyř nejvyšších ústavních činitelů ČR
Zdroj: Denník N

„Čína od nás žádá bezpodmínečné přijetí svého pohledu na svět“

Podle listu Čína potrestala za schůzku s dalajlamou Slovensko tím, že odvolala bilaterální setkání s premiérem Robertem Ficem, a Česko tím, že zrušila naplánovanou cestu ministra zemědělství Mariana Jurečky do Číny.

Deník také poznamenal, že premiér je sice jiná váhová kategorie než méně významný ministr, ale i z těchto případů se lze poučit o tom, že Čína od svých „partnerů“ velikosti ČR nebo Slovenska žádá bezpodmínečné přijetí svého pohledu na svět.

„Jakákoliv odchylka je nepřijatelná a přichází po ní trest. Bez ohledu na to, jak velmi se předtím ponížíte, abyste soudruhy uspokojili. Oni vás vzápětí poníží podruhé, aby vám dokázali, že první pokus jim nestačil a měli jste se snažit ještě více. Přesně toto udělali Česku,“ uvedl list, podle kterého zmiňované chování Číny ke zbytku světa není žádnou novinkou.