Údajná rouhačka může ven na kauci, ale asi na ni nemá

Islámábád - Čtrnáctiletá pákistánská křesťanka Rimša Masíhová, zadržená kvůli údajnému znesvěcení Koránu, se může dostat na svobodu na kauci. Rozhodl o tom pákistánský soud a výši stanovil na milion rupií, což je v přepočtu asi 205 tisíc korun. Policejní vyšetřování případu dál pokračuje a dívka nesmí opustit zemi. Zatím není jasné, zda její chudá rodina bude schopna kauci zaplatit. Setrvání ve vlasti ale může být pro dívku po propuštění nebezpečné. Často se totiž stává, že údajní rouhači bývají zabiti rozzlobenou veřejností, i když soud uzná jejich nevinu.

„Přijímám tuto žádost o propuštění,“ prohlásil dnes soudce Muhammad Azám Chán poté, co prostudoval žádost, kterou soudu předložili dívčini obhájci. Jeden z obhájců připomněl, že soudní rozhodnutí se netýká podstaty případu, tedy toho, zda je dívka vinná či nevinná, protože „policejní vyšetřování stále pokračuje“.

Masíhová byla před třemi týdny obviněna skupinou muslimů ze sousedství, že spálila několik stránek z Koránu. Policie ji zadržela a našla u ní tašku s ohořelými papíry, na nichž byly náboženské texty. O víkendu policie zatkla islámského duchovního, který dívku obvinil. Imám je podezřelý, že důkazy proti ní nastrčil. Podle svědeckých výpovědí duchovní sám vytrhal stránky z koránu a vložil je do dívčiny tašky, aby vypudil křesťany ze čtvrti kolem jeho mešity.

Rimšin věk se udává mezi 11 a 16 lety, dívka trpí podle všeho duševním postižením, zřejmě Downovým syndromem. Její případ vyvolal v uplynulých týdnech rozhořčení velké části světové veřejnosti a znovu upozornil na extrémně přísné pákistánské zákony stíhající rouhání, za něž v zemi hrozí trest smrti.