Asad stojí o humanitární pomoc pro civilisty, násilí ale neustává

Ženeva - Syrský prezident Bašár Asad si je vědom toho, že syrští civilisté potřebují rozsáhlejší humanitární pomoc. Zda ji Asad umožní, se teprve ukáže. V Ženevě to řekl nový šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Peter Maurer, který se vrátil z třídenní návštěvy Sýrie. Ani po jeho návštěvě ale napětí v zemi neustává. Na jižním předměstí Damašku dnes vypukly těžké boje a vojáci tam zatkli několik desítek mladých mužů. Při výbuchu bomby u mešity v Damašku zemřelo nejméně pět policistů.

Své jednání s Asadem označil Maurer za „střízlivé a přísně zaměřené jen na humanitární potřeby“. Navštívil také oblasti mimo Damašek a byl prý šokován mimořádným násilím, které tam panuje. Obyvatelé prý podali „hrůzná svědectví“ o armádních útocích.

Maurer také požádal Asada o to, aby humanitárním pracovníkům umožnil setkání s lidmi vězněnými kvůli účasti v bojích na straně opozice. K tomu Maurer řekl pouze to, že „Asad je připraven se touto otázkou zabývat“. „Tyto kladné odpovědi samozřejmě prověří týdny, jež budou následovat,“ řekl Maurer. Jeho organizace má v Sýrii asi padesátku pracovníků, kteří ale kvůli špatné bezpečnostní situaci nemohou působit mimo Damašek.

Český Červený kříž oznámil, že Češi mohou Syřanům pomoci prostřednictvím sbírkového účtu ČČK: 222885/5500, variabilní symbol 333 nebo zasláním dárcovské SMS s textem ve tvaru DMS CCK na telefonní číslo 87 777.

Dnes byly hlášeny boje z damašských předměstí, palba byla slyšet i z uprchlického tábora pro Palestince Jarmúku. V zemi dnes zahynulo přes 65 lidí, asi polovina z toho jsou civilisté. Na útěku buď v Sýrii, nebo v sousedních zemích je dle odhadů 1,5 milionu Syřanů. Podle nové zprávy je jich téměř 22 tisíc v Iráku.

O zvýšení své pomoci o dalších 50 milionů eur dnes rozhodla Evropská komise. Peníze, které EU poskytne Sýrii na pomoc uprchlíkům a na ošetření zraněných, tak dosáhnou 119 milionů eur.

Oddanost Asadovu režimu dnes podle televize al-Arabíja vypovědělo několik syrských diplomatů v Malajsii, včetně konzula v Kuala Lumpur a jeho přidělence. Konzul to zdůvodnil brutálním násilím vůči civilistům toužícím po svobodě. V posledních měsících už zběhl syrský velvyslanec v Iráku a velvyslanci v Bělorusku, Spojených arabských emirátech a na Kypru, stejně jako vyslanec v Londýně a diplomatický atašé v Srbsku.

Vydáno pod