Desetitisíce Jihokorejců v ulicích Soulu volaly po odstoupení prezidentky

Do ulic jihokorejského Soulu vyšly desetitisíce demonstrantů. S transparenty v rukou požadovaly demisi prezidentky Pak Kun-hje. Její popularita padla ke dnu poté, co ji zasáhl finanční skandál. Podle policie se na protestním pochodu sešlo kolem 40 tisíc lidí, podle organizátorů 200 tisíc.

„Prezidentko, odstupte! Jste obklíčena!“ skandovali demonstranti. „Měla by podat demisi, protože ztratila veškerou morální autoritu hlavy státu,“ řekl 53letý demonstrant na adresu Pak Kun-hje, kterou podle průzkumů již podporuje jen pět procent obyvatel. Politická opozice varovala, že zahájí celostátní hnutí proti prezidentce.

Na demonstraci dohlíželo 20 tisíc policistů, ale akce se obešla bez násilností. Ještě ráno se přitom policie snažila pochod ulicemi zakázat s odůvodněním, že by hrozily dopravní zácpy. V průvodu bylo vidět hodně studentů a rodin s dětmi.

Jihokorejská prezidentka, stejně jako již zadržený exporadce prezidentky An Čong-pon čelí podezření, že s využitím svých vazeb nutili jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které spravovali, a jedné sektě spojené s dlouholetou přítelkyní prezidentky Čche Son-si. Ta čelí obvinění ze zneužívání blízkého vztahu s hlavou státu k získávání peněz. Úřady na ni vydaly zatykač.

Omluva prezidentce nepomohla

Lidé protestovali, přestože Pak Kun-hje se v pátek národu v emotivním projevu za skandál omluvila. Prezidentka odmítla jakoukoli roli ve financování nadací či sekty spojené se zmíněnou přítelkyní.

Její projev mě ještě více rozzuřil. Stále se směšně omlouvala, jako by byla zcela nevinná.
44letá žena
která přišla demonstrovat i se svou dcerou

Skandál, který snížil prezidentčinu popularitu na minimum a ohrožuje její budoucnost v úřadě, jí prý „zlomil srdce“ a byl její chybou. Prezidentka chvějícím se hlasem v televizním projevu přislíbila, že se podvolí případnému vyšetřování své role v případu přítelkyně.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje
Zdroj: Jorge Silva/Reuters