Řím zastavil stavbu třetí linky metra. Projekt byl podle radnice předražený

Římská městská rada odhlasovala zastavení financování třetí linky metra, jejíž výstavba celé roky zaostává za plánem. Náklady výrazně překročily rozpočet a celý projekt provází série korupčních skandálů.

Protestní Hnutí pěti hvězd, které převzalo kontrolu nad římskou radnicí v červnových obecních volbách, předem varovalo, že nemůže ospravedlnit pumpování veřejných peněz do tohoto železničního spojení. Slíbilo ale, že bude hledat náhradní řešení „odpovídající potřebám hlavního města v dopravě“.

„Společnost Roma Metropolitane selhala ve své misi, vytváří obrovské náklady pro daňové poplatníky,“ prohlásila římská starostka za Hnutí pěti hvězd Virginia Raggiová.

Stavba třetí linky římského metra
Zdroj: Reuters

Trasa C římského metra tak skončí u Kolosea, místo aby pokračovala přes centrum až k Vatikánu. Dosud bylo na třetí trase otevřeno 21 stanic, do konce roku 2020 by měly být zprovozněny tři další. Zbylých 14 naplánovaných zastávek už ale nevznikne.

Projekt počítal s náklady ve výši 2,23 miliardy eur (60,3 miliardy korun). Ty se ale nakonec vyšplhaly na 2,97 miliardy eur (80,3 miliardy korun). V souvislosti se stavbou je vyšetřováno již více než deset lidí pro podezření ze zpronevěry 270 milionů eur – tedy v přepočtu 7,3 miliardy korun.

Pro místní stavební firmy jde o další ránu ze strany Hnutí pěti hvězd, které již dříve stavbaře rozezlilo tím, že odmítlo podpořit kandidaturu na pořádání olympijských her v roce 2024.