Sopka Fudži je rekordně natlakovaná

Tokio - Tlak v magmatické komoře japonské sopky Fudži je v současné době silnější, než tomu bylo při poslední erupci vulkánu před více než 300 lety. Mohou za to pohyby tektonických desek, které způsobilo mohutné podmořské zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály loni 11. března. Tlak v komoře je nyní 16krát vyšší, než je minimální tlak, který běžně může vyvolat výbuch sopky, sdělili vědci.

Experti ze státního výzkumného ústavu geologie a prevence před katastrofami studovali tektonické pohyby po loňském zemětřesení, které si společně s následnou přívalovou vlnou tsunami vyžádalo na 19 000 obětí.

Vědci odhadli, že tlak vyvíjený na magmatickou komoru dosahuje 1,6 megapascalu. „Erupci sopky přitom může způsobit již tlak 0,1 megapascalu, takže údaj 1,6 megapascalu není až tak malé číslo,“ prohlásil jeden z vedoucích výzkumu Eisuke Fudžita.

Sopka Fudži je v bezprostřední blízkosti Tokia
Zdroj: ISIFA/EPA/KIMIMASA MAYAMA

Hora Fudži naposledy vybuchla v roce 1707. Důvodem bylo předchozí zemětřesení, které umocnilo tlak v magmatické komoře vulkánu, jenž je nejvyšší horou a jedním ze symbolů Japonska. Vědci nevylučují, že by mohlo v nadcházejících letech dojít k další erupci tohoto vulkánu, zároveň ale zdůrazňují, že sopka zatím nevykazuje žádné známky aktivity.

Erupce sopky Fudži by podle zprávy japonské vlády z roku 2004 mohla napáchat škody ve výši 32 miliard dolarů. V květnu tým vědců varoval, že hora by se dokonce mohla zhroutit, pokud by došlo k posunu geologického zlomu, který byl pod ní nedávno objeven.

Vydáno pod