Středoafrická republika: Francouzská intervence končí, lidé ale trpí dál

Francouzská vojenská operace ve Středoafrické republice končí (zdroj: ČT24)

Vojenská intervence Francie ve Středoafrické republice po třech letech končí. Měla zabránit masakrům poté, co militantní muslimové sesadili tehdejšího křesťanského prezidenta. Francouzským vojákům se to ale podařilo jen částečně, situace v zemi zůstává dál napjatá. Paříž tam ponechala jen záložní jednotku o síle 350 mužů a několik průzkumných bezpilotních letadel.

V době největšího nasazení měla Francie ve Středoafrické republice 2,5 tisíce vojáků. „Tato mise měla tři cíle: za prvé zastavit masové zabíjení, pak umožnit zřízení demokratického procesu a nakonec pravomoci naší vojenské mise Sangaris předat OSN,“ podotkl francouzský ministr obrany Jean-Yves Drian s tím, že Francie je na výsledek operace hrdá.

Jedna z nejchudších zemí Afriky se ve válečném chaosu ocitla na jaře 2013. Radikální muslimové z hnutí Séléka tehdy obsadili hlavní město a svrhli prezidenta podporovaného křesťanskými milicemi anti-balaka. Při krvavých bojích zemřely tisíce lidí, přes milion jich přišlo o své domovy.

Ozbrojenci mají pořád dost zbraní k útokům

Francouzští vojáci dokázali vyhrocené střety utlumit. Podařilo se jim zabavit 36 tun zbraní a výbušnin. Přesto militantní skupiny úplně neodzbrojili – hrozí, že jejich útoky teď ještě zesílí. „Ve čtvrti, kde bydlím, je klid. Ale ve zbytku země lidé dál trpí,“ upozornil obyvatel hlavního města Bangui Marien Joël Koyangbo.

Francouzská intervence ve Středoafrické republice končí
Zdroj: Reuters/Stringer

Bezpečnost civilistů má zajistit 13 tisíc vojáků z mise OSN (MINUSCA). Pověst mírových sil ale kazí obvinění několika příslušníků modrých přileb, stejně jako Francouzů, že výměnou za jídlo nutili k sexu ženy i děti.

„Sexuální zneužívání francouzskými vojáky začalo v tomto uprchlickém táboře. Jejich povinností bylo bránit lidi ve Středoafrické republice a starat se o jejich bezpečnost, ale bohužel místo toho dělali i jiné věci,“ tvrdí správce uprchlického tábora M´Poko Bertin Botto. Podle posledního vyšetřování ale mohou být některá nařčení falešná.

Francouzská mise končí moc brzy, myslí si poslanec

Francouzský analytik Robert Marchal se navíc obává, že mise OSN bude donucena opustit zemi a Francie za několik let bude muset opět vojensky zasáhnout.

„Sangaris odchází příliš brzy. Naše bezpečnostní síly nejsou nyní s to převzít odpovědnost za bezpečnost. Síly OSN mají ve své roli ,hasičů' stále větší problémy,“ uvedl poslanec a bývalý kandidát na prezidenta Středoafrické republiky Anicet Georges.

Protest proti vojenské misi OSN v Bangui
Zdroj: Reuters/Stringer

Francie má v současnosti v rámci zahraničních misí nasazených 6,5 tisíce vojáků. Ty, kteří působili v bývalé africké kolonii, chce přesunout do operací proti teroristům z Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Vydáno pod