Už žádné sankce pro Kubu…

Brusel - EU se dohodla na zrušení sankcí vůči Kubě. Česko rozhodnutí nevetovalo, navzdory dřívějším prohlášením českých vrcholných politiků. Pozorovatelé z českého neziskového prostoru toto rozhodnutí přijímají velmi rozpačitě.

„Je to průšvih,“ komentovala rozhodnutí Pavla Holcová z organizace Člověk v tísni. I když sankce už několik let nefungovaly, může si řada lidí vyložit jejich zrušení jako přitakání kubánskému režimu. „Ten se změnil v ekonomické rovině. Tam došlo ke krůčkům o kousek dál. Co se týká lidských práv, k žádnému vývoji nedošlo,“ vysvětlila Holcová.

Pracovníci Člověka v tísni mají k dispozici zprávu o lidskoprávní tematice na Kubě od nástupu Raula Castra. Vyplývá z ní, že z pohledu kubánské opozice, nezávislých novinářů a přístupu k informacím se situace vůbec nezlepšila. V posledních týdnech se naopak vyostřuje.

Nepopiratelné jsou změny v systému represí. „Už to nejsou mnohaleté tresty nebo doživotí, je to spíš mediální pronásledování, takže disidenty vidí ve zprávách všichni Kubánci a zároveň se o nich dozví, že berou peníze od Američanů,“ doplnila Pavla Holcová.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na summitu v Bruselu prohlásil, že přistoupením na aktivní politiku vůči Kubě s velkým důrazem na dodržování lidských práv a jeho kontrolování je EU ve výhodnější pozici. Vzápětí dodal: „Podmínky v kubánských věznicích jsou opravdu strašné, odpovídají podmínkám u nás v 50. letech.“