Cameron šachuje s ministry a potlesk nesklízí

Londýn – Britský premiér David Cameron po dvou letech začal šachovat se členy své vlády. Kabinetu chtěl před půlkou pětiletého volebního období dodat nový impulz. Nejrazantnější změnou je přesun Jeremyho Hunta z postu ministra kultury do funkce ministra zdravotnictví. Hunt přitom čelil velké kritice za svůj postup při převzetí televizní společnosti BSkyB, o které usilovalo Murdochovo mediální impérium.

Vláda chce i nadále pokračovat v reformách, proto si Cameron klíčové ministry ve funkcích podržel. Týká se to například nepopulárního ministra financí George Osborna, na kterého dokonce tento týden veřejnost bučela, když předával medaile na londýnské paralympiádě. „Rozhodně zůstává ve funkci,“ řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený s plánovanými změnami ve vládě. 

Cameron ani Osborne si publikum nezískali

Na 80 tisíc diváků na olympijském stadionu v Londýně přivítalo hlasitým nesouhlasným bučením britského ministra financí George Osbornea. Ten předával medaile paralympikům při ceremoniálu po běhu na 400 metrů kategorie T38.  

Chladného přijetí se dostalo i premiéru Cameronovi, když v pondělí předával medaile za soutěže v plavání. Nejprve ho uvítalo hučení, které ale přerostlo v nadšené uvítání pro vítězku, oblíbenou britskou plavkyni Ellie Simmondsovou. Sami britští sportovci na paralympiádě kritizovali plány vlády na zrušení některých podpor pro tělesně postižené, které mají zasáhnout asi půl milionu lidí.

Větší proměna kabinetu se nedotkla ani ministra zahraničí, kterým zůstává William Hague, nebo ministryně vnitra Theresy Mayové. 

Překvapivý přesun učinil Cameron, když ministra kultury Hunta posadil do křesla ministra zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví přitom spravuje rozpočet ve výši 100 miliard liber (3,1 bilionu korun). Jeho hlavním úkolem má být „prodat“ veřejnosti a skeptickým zdravotníkům kontroverzní reformy zdravotnictví.

Kabinet naopak opouští ministryně životního prostředí a ministryně dopravy. V dosavadní funkci končí také ministr spravedlnosti Kenneth Clarke, který ovšem bude dál působit jako ministr bez portfeje a ekonomický poradce vlády. Clarkeův odchod z ministerstva spravedlnosti ocenilo euroskeptické křídlo konzervativců, kterému vadí koalice s liberálními demokraty. „Nejlepší by bylo úplné zrušení koalice… ale nyní jsme jako konzervativci v mnohem silnější pozici,“ řekl konzervativní poslanec Peter Bone.

Celou rošádu většina prvních komentářů hodnotí jako posun doprava. Změny na ministerských postech se totiž týkají jen konzervativců, nikoli menší koaliční strany liberálních demokratů.