Obama cestou na sjezd navštívil oblast zničenou Isaacem

Charlotte (USA) - Ve městě Charlotte v Severní Karolíně dnes začíná třídenní sjezd amerických demokratů, na kterém má Barack Obama přijmout nominaci na prezidenta Spojených států. Cestou do Charlotte prezident navštívil oblast postiženou hurikánem Isaac. Lidem, kteří kvůli řádění živlu přišli o střechu nad hlavou, slíbil pomoc.

Šéf Bílého domu navštívil v předvečer sjezdu jihoamerickou Louisianu, kde se seznámil se škodami napáchanými hurikánem Isaac. Postiženým slíbil pomoc. Jeho republikánský volební sok Mitt Romney, jehož strana měla nominační sjezd minulý týden, do míst postižených hurikánem zavítal už v sobotu.

„Jsme tu, abychom pomáhali,“ řekl místním prezident. Dodal, že americká vláda udělá všechno pro to, aby se už neocitli v podobné situaci. Obama mimo jiné pochválil republikánského guvernéra Louisiany Bobbyho Jindala za postup při přírodní katastrofě. „Když se stane taková pohroma, naše malicherné spory ustupují stranou. Nikdo není demokrat, ani republikán. Všichni jsme prostě Američany, kteří se o sebe navzájem starají,“ řekl prezident.

Barack Obama těsně po příletu do New Orleansu
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK / AP

V oblasti Saint John the Baptist západně od New Orleansu, kde hurikán způsobil záplavy vodou z nedalekého jezera Pontchartrain, je kvůli řádění živlů bez elektřiny stále kolem 100 tisíc lidí, 3 000 osob pak musejí přebývat v nouzových obydlích. Škody způsobené hurikánem se odhadují až na dvě miliardy dolarů.

Demokraté nicméně kritizují republikánského kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana za to, že loni navrhoval seškrtat peníze na řešení podobných přírodních pohrom o deset miliard dolarů. Plán ale zablokovali sami republikáni a Romney se nevyjádřil, zda jej podporuje. Ryan prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že pomoc obětem hurikánu považuje za prioritu.

Obama navštívil v předvečer sjezdu Louisianu (zdroj: ČT24)

Isaac zasáhl pobřeží Mexického zálivu jižně od New Orleansu minulý týden ve středu. Stalo se tak sedm let poté, co oblast zpustošil hurikán Katrina, po němž tehdy zůstaly téměř 2 000 mrtvých a nesmírné škody. Isaac tak ničivý nebyl, přesto si vyžádal šest obětí. Hráze kolem New Orleansu opravené za 14 miliard dolarů tentokrát vydržely, a neopakovaly se proto drastické scény z Katriny. Někteří obyvatelé okolních okrsků si ale stěžují, že úřady pamatovaly jenom na ochranu louisianské metropole, a ne na ně.

Federální vláda dnes odhadla, že škody způsobené Isaakem mohou dosáhnout až dvou miliard dolarů (asi 40 miliard korun). Úřady zároveň zkoumají, zda posílený systém hrází kolem New Orleansu nevytlačil vodu do okolních okrsků.

Vydáno pod