V bojích o Mosul zahynulo 800 až 900 členů IS. Odhadují to Spojené státy

Americká armáda odhaduje, že v bojích o Mosul bylo zabito 800 až 900 členů teroristické organizace Islámský stát (IS). OSN vypravuje z Dubaje humanitární pomoc pro irácké uprchlíky a podle jejích nformací má 1500 humanitárních zásilek dorazit do severního Iráku v pátek.

Americký generál Joseph Votel, který stojí v čele amerického Centrálního velení pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM), řekl, že v bojích o Mosul, jež byly zahájeny 17. října, padlo podle odhadů americké armády osm až devět stovek členů IS.

Podle něj je obtížné poskytnout přesnější údaj, protože radikálové se přemisťují a snaží se zamíchat mezi civilisty. IS má podle Votela potíže ztráty rychle nahrazovat, jelikož je pro něj nebezpečné přemisťovat své lidi v konvojích.

Irácká armáda a spojenecké milice postupují k Mosulu poměrně rychle z několika směrů. Zatím jsou v jeho blízkosti, větší problémy se očekávají na území města. Americká armáda odhaduje, že uvnitř Mosulu je na tři až pět tisíc členů IS a v okolí tisíc až dva tisíce.

Uprchlíci v táboře Chazar východně od Mosulu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Irácké speciální jednotky ve čtvrtek prohledávaly síť podzemních tunelů v nedávno dobyté vesnici asi deset kilometrů východně od Mosulu a objevily výrobnu výbušnin, kterou využívali islamisté. Tunely byly vybavené světly a větráky a jeden vedl z mešity na nedalekou silnici. Radikálové využívali tunelů, aby zmátli letouny mezinárodní koalice. V různých budovách nastražili výbušniny, aby zpomalili postup irácké armády.

Očekává se, že IS použije civilisty jako lidské štíty a využije možná také primitivní chemické zbraně. Informace o lidských štítech potvrdilo agentuře Reuters několik svědků, kteří se stali oběťmi radikálů.

Islamisté podle nich donutili ženy, děti a starší lidi ze dvou vesnic, aby s nimi šli jako lidské štíty až do Mosulu. Starší chlapce a muže od ostatních oddělili a jejich osud je neznámý. Vesničané byli propuštěni, jakmile dorazili do města, a islamisté jim řekli, ať zůstanou u příbuzných. „Byli zakrvácení a bosí a jejich oblečení bylo pokryto prachem. Plakali jsme, když jsme je uviděli,“ popsal jeden z obyvatel Mosulu.

Uprchlíci z Mosulu
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyškolila devadesát iráckých zdravotníků v organizování pomoci v okamžicích, kdy ji bude potřebovat velké množství lidí. Podle WHO by se na útěk z Mosulu mohlo vydat až 700 tisíc lidí a 200 tisíc osob bude možná potřebovat naléhavou pomoc. Počítá se s tím, že až 90 tisíc dětí bude nutné očkovat a že mezi uprchlíky bude osm tisíc těhotných žen. Zatím z oblasti Mosulu odešlo podle čtvrteční zprávy ministerstva pro migraci dvanáct tisíc lidí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve čtvrtek oznámil, že posílá stany, přikrývky a další humanitární pomoc do severního Iráku ze Spojených arabských emirátů. Připraveno je sedm tisíc balíků pomoci a prvních patnáct set má dorazit v pátek. Tábory pro uprchlíky se zřizují na severu Iráku.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milicí.