Při zátahu v Maďarsku zemřel policista, útočil patrně neonacista

Horizont ČT24: Maďarsko vyšetřuje přestřelku ve vesnici Böny (zdroj: ČT24)

Při akci v obci Böny na severozápadě Maďarska byl zastřelen člen maďarské protiteroristické policejní jednotky (TEK). Informoval o tom zpravodajský server kisalfold.hu, podle něhož byl útočící pravicový extremista zadržen a se zraněním přepraven do nemocnice.

Pachatelem má být zakladatel krajně pravicové organizace Přední linie, jenž byl v minulosti podmíněně odsouzen za šíření neonacismu. Podle agentury MTI to uvádějí místní média, policie ale podle agentury AP tuto informaci nepotvrdila.

Mluvčí parlamentní skupiny vládní pravicové strany Fidesz zaslal kondolenci rodině zavražděného policisty. Předseda bezpečnostního výboru parlamentu a člen opoziční socialistické strany podle MTI řekl, že se výbor bude případem zabývat na svém příštím zasedání, kde má diskutovat o možnostech, jak zabránit pravicovým extremistům v získání zbraní.

Šestasedmdesátiletý pachatel střílel z kulometu, uvedla agentura Reuters. Následně se zamkl v domě, ale po vyjednávání se podle MTI nakonec nechal odzbrojit bez použití síly.

Maďarský server uvedl, že jednotka TEK na základě oznámení přijela do vesnice nedaleko města Györ pátrat po ilegálně držených zbraních. Na policistu, jenž zaklepal na dveře domu, který měl být prohledán, začal pálit útočník a zasáhl ho do hlavy. Policista svým zraněním na místě podlehl. Při následné střelbě byl vrah zasažen do břicha. Záchranáři ho pak přepravili do nemocnice v Györu, kde byl okamžitě operován.