V centru Damašku explodovaly dvě bomby, za poslední týden 1600 mrtvých

Damašek – Nejméně 1600 lidí zemřelo podle OSN za poslední týden během bojů v Sýrii. Jejich ohnisky jsou hlavně velká města Aleppo a Damašek. U sídla bezpečnostních sil v metropoli dnes vybuchly dvě silné nálože, které podle vlády nastražili rebelové. Ze země kvůli násilí utíká stále více lidí. Největší příliv uprchlíků hlásí kromě Turecka Jordánsko. V táboře za syrsko-jordánskou hranicí je už 26 tisíc lidí, další desetitisíce jsou v jordánských městech.

Dvě exploze otřásly centrem Damašku v oblasti, kde se nachází rozsáhlý komplex syrských bezpečnostních sil, řada velvyslanectví a úřad viceprezidenta Farúka Šará. Státní televize označila výbuch dvou bomb ve čtvrti Abú Ramani, při němž čtyři armádní důstojníci utrpěli zranění, za „čin teroristů“, což je označení, které státní média běžně používají pro povstalce bojující proti silám prezidenta Bašára Asada. Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH), která stojí na straně opozice, byla při útoku zasažena základna důstojníků, jejichž úkolem je střežit sídlo vrchního velení armády nacházející se zhruba o 200 metrů dál. V době útoku byl ale objekt prázdný.

K útoku se na facebooku přihlásila neznámá islamistická skupina nesoucí název Brigáda vnuků prorokových, která tvrdí, že je spřízněná s povstaleckou Syrskou osvobozeneckou armádou. Její čin byl prý odvetou za masakry na damašském předměstí Daraja a v dalších městech. V Daraji bylo nedávno po armádní ofenzivě nalezeno podle opozičních aktivistů v domech a sklepích přes 200 těl, včetně ostatků žen a dětí.

Asadovy jednotky a protivládní povstalci svádějí o Damašek a další syrská města tuhý boj. Jiný útok na jihu Damašku, provedený v sobotu večer pomocí bomby nastražené v automobilu, si vyžádal 15 mrtvých. Atentát, který byl spáchán poblíž mešity, způsobil těžké škody na okolních budovách v chudé oblasti, kde panují silné protivládní nálady a kde se také nachází palestinský uprchlický tábor.

Za stále se zhoršující situace se v sobotu své funkce v Sýrii oficiálně ujal nový zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Syrská organizace pro lidská práva oznámila, že srpen byl s více než 5000 oběťmi nejkrvavějším měsícem syrského konfliktu, který propukl před rokem a půl.

Vydáno pod