Čínští komunisté tuží disciplínu a plánují strategii pro příští sjezd

V Pekingu začalo plenární zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny. Jednání za zavřenými dveřmi se podle státní agentury Nová Čína zaměří na „disciplínu ve straně“, jinými slovy na boj proti korupci. Lze očekávat, že prezident Si Ťin-pching využije zasedání k dalšímu posílení své moci.

Prezident Si Ťin-pching při převzetí i funkce generálního tajemníka komunistické strany v roce 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci, v jehož rámci bylo potrestáno již více než milion stranických členů. Sesazeny byly tisíce funkcionářů a mnozí z nich se stali i terčem soudního stíhání.

Zasedání se pokusí řešit „hlavní problémy ve vedení strany a v dodržování disciplíny“ a přimět všechny vysoké představitele, aby byli dobrým příkladem pro své podřízené, uvedla agentura Nová Čína. Kromě tématu disciplíny se má jednat i o vnitrostranickém dohledu.

Sinolog Pavlík: Kromě disciplíny se má jednat i o vnitrostranickém dohledu (zdroj: ČT24)

Za hlavní body jednání agentura označila „reformu norem politického života“ v zemi a vnitřní stanovy této největší strany na světě, která má na 88 milionů členů.

Posilování pozic před volebním sjezdem

Je to předposlední zasedání před dalším sjezdem ústředního výboru, který bude v druhé polovině příštího roku. Předpokládá se, že se začne jednat, kdo nahradí dosluhující členy ústředního výboru.
Štěpán Pavlík
sinolog

Zasedání 400 členů ústředního výboru bude také místem zákulisních bojů o co nejsilnější mocenské postavení. „Letošní plenární zasedání se věnuje budování strany a má zásadní význam pro politické záměry Si Ťin-pchinga. Mohlo by se stát nejvýznamnější podobnou schůzkou jeho prvního mandátu (v čele strany),“ tvrdí analytik Trey McArver z ústavu Trusted Sources se sídlem v Londýně.

Nelze očekávat, že by ze zasedání, které probíhá do čtvrtka v přísně střeženém hotelu Ťing-si v západní části Pekingu, byly zveřejněny velké podrobnosti. Výbor zpravidla publikuje jen povšechné shrnutí výsledků jednání, z nichž další vývoj je možné pouze odhadovat.