Námořníci strávili roky v zajetí pirátů. Jsme jako chodící mrtvoly, tvrdí

Po čtyřech a půl letech skončila noční můra skupiny námořníků z tchajwanské lodi Naham 3. Od roku 2012 je drželi v zajetí somálští piráti. Námořníci museli v nelidských podmínkách jíst krysy a vystačit si s litrem vody na den. Tři muži se svobody nedočkali.

Námořníci strávili v rukou únosců 1672 dní. Piráti jejich loď napadli v březnu 2012 jižně od Seychelských ostrovů. Rok je drželi na moři, pak je převezli do jedné z rybářských vesnic v Somálsku. 

Cítím se jako „chodící mrtvola“, zhodnotil svůj stav jeden z námořníků . Televizi BBC popsal, že se k nim piráti chovali jako ke zvířatům. Námořníci museli jíst, co jim přišlo pod ruku: „Sníte cokoliv, i když se vám to nelíbí. Jste hladoví, tak jíte. Jíte třeba krysu, uvaříte si ji.“ Kromě toho muži trpěli žízní – i přes velké horko dostávali jen litr vody na den.

Z původně 29 členů posádky přežilo 26 lidí. Jeden zemřel při přepadení lodi a dva na nemoci během zajetí. „Piráti odmítali sehnat léky. Říkali, že na ně nemají peníze. Proto také ti dva mladí muži zemřeli,“ popsal námořník pocházející z Tchaj-wanu.

Námořníci před odletem z Afriky domů
Zdroj: ČT24

Dostali jsme 1,5 milionu dolarů, tvrdí únosci

Nevládní organizace HSP, která propuštění námořníků zprostředkovala, uvedla, že muži jsou ve stavu, který odpovídá tomu, co mají za sebou. „Máme zprávy, že jsou v přijatelném stavu - s ohledem na utrpení, které prožili. Strávili čtyři a půl roku v žalostných podmínkách a bez rodin,“ připomněl zástupce organizace John Steed.

Podle Steeda došlo k propuštění námořníků díky tomu, že se organizace obrátily na kmenové a regionální vůdce, lídry místních komunit i regionální vlády. Ti všichni prý na piráty tlačili, aby námořníky propustili.

Únosci ovšem tvrdí, že za propuštění rukojmí dostali 1,5 milionu dolarů (37 milionů korun). Na výkupné se měla složit tchajwanská společnost, která přepadenou loď vlastnila, i organizace pomáhající s vyjednáváním.

Skupinu mužů nyní čeká cesta domů. Pocházejí z asijských zemí - Kambodže, Číny, Indonésie, Filipín, Tchaj-wanu a Vietnamu. Přiznávají ale, že návrat k původnímu životu po prožitém traumatu už není možný.

Piráti po více než čtyřech letech propustili zajaté námořníky (zdroj: ČT24)

Místo Indického oceánu Guinejský záliv

Útoky somálských pirátů v Indickém oceánu v posledních letech ustaly. Společnosti lodní přepravy si najímají soukromou ochranku a problémové oblasti navíc kontrolují mezinárodní vojenské jednotky.

Podle některých ale piráti jen čekají na svou příležitost. „Pirátské skupiny se stále organizují a udržují si schopnost i záměr napadat mezinárodní loďstvo. Tyto zločinecké sítě se momentálně soustředí na jinou kriminální aktivitu, sledují ale, zda podmínky na moři budou znovu vhodné pro pirátské útoky,“ varuje organizace Oceans Beyond Piracy.

Podle organizace se pozornost pirátů přesouvá ke Guinejskému zálivu. Jen loni tam zabili přes dvě desítky lidí, přes čtyřicet jich unesli.