Imám, který obvinil křesťanku z rouhání, jí prý důkazy sám podstrčil

Islámábád – Pákistánský islámský duchovní Chálid Čistí, který vinil nezletilou handicapovanou křesťanku z rouhání a chtěl pro ni smrt, je sám v rukou policie. Podle vyšetřovatelů případu imám dívce sám podstrčil důkazy, které měly udajné rouhání prokazovat. Trest, který chtěl pro dívku, by tak mohl čekat jeho. Dnes stanul krátce před soudem, který jej na dva týdny poslal do vyšetřovací vazby.

Skupina muslimů vedená imámem Čistím obvinila před dvěma týdny mladou křesťanku Rimšu Masíhovou, že spálila několik stránek koránu. Protože v Pákistánu platí přísný zákon proti rouhání, zadržela dívku policie a skutečně u ní našla tašku s ohořelými papíry, na nichž byly náboženské texty. Po výslechu svědků ale došli vyšetřovatelé k závěru, že ten, kdo stránky z koránu vytrhal a spálil, byl samotný duchovní. Papíry potom podstrčil do tašky dívky, která údajně trpí Downovým syndromem.

Podle vyšetřovatelů se imám bál, že zabavený popel nebude stačit k usvědčení dívky z rouhání. Svým činem zesílil podezření, že případ je vykonstruovaný. Podle obhajoby Rimšu nikdo korán pálit neviděl. Navíc i policie tvrdí, že by dívka ani nevěděla, co hází do ohně. Neumí číst a je mentálně zaostalá. „Je v tomto případě nevinná a musí být propuštěna,“ říká její obhájce Tahir Navíd Čaudry.

Osobám souzeným podle kontroverzního zákona, který stíhá rouhání, hrozí v Pákistánu trest smrti. Prohlášení o vině obviněných jsou obvykle opírána o svědectví, jež jsou často vyslovována kvůli pomstě, upozorňují křesťané. Zákon kritizují s poukazem na to, že jim neposkytuje žádnou ochranu. Snahy pákistánských představitelů o změnu zákona ale narážejí na odpor náboženských konzervativních kruhů.

Informace o Rimše Masíhové se podle různých zdrojů rozcházejí. Shoda panuje v tom, že je nezletilá, ale údaje o jejím věku se pohybují mezi 11 a 16 lety. Dívka je zřejmě mentálně postižená, údajně trpí Downovým syndromem. Lékařské zdroje uvádějí, že dívce je 14 let, ale její mentální kapacita odpovídá dítěti mladšímu a je nevzdělaná. V pondělí bude soud posuzovat možnost jejího propuštění na kauci. Proti tomu se ale staví právník zadrženého imáma. Rodina se o dceru bojí. Otec vyzval prezidenta Zardárího, aby jí dal milost. V nebezpečí ale můžou být sami rodiče – kvůli výhrůžkám smrtí je chrání policie.

Zatčení Masíhové vedlo k exodu několika stovek křesťanů z chudé komunity, kde dívka žije. Křesťané se začali odtamtud stěhovat poté, co představitelé mešit začali pomocí tlampačů veřejně vyhlašovat, z čeho je dívka obviněna.