Egypt soudí moderátora, který prý podněcoval k zavraždění prezidenta

Káhira - V Káhiře začal soud s majitelem a moderátorem televizní stanice, který je obviněný z výhrůžek a urážky prezidenta Muhammada Mursího. Obžalovaný Tufík Ukáša je známým hlasem vystupujícím proti islamistům z vládnoucího Muslimského bratrstva, popírá ale, že by podněcoval k zavraždění islamistického prezidenta. Jeho kanál přesto úřady nechaly vypnout. Podle kritiků nový režim používá stejné praktiky jako ten, který svrhla loňská revoluce, a chce touto cestou umlčet své oponenty. Soud stanovil další líčení na 3. října, kdy mají být vyslechnuti svědci obžaloby.

Ukáša řekl, že jej justice pronásleduje, jelikož „odhalil zapojení Muslimských bratrů do útoků proti policejním stanicím, soudům a věznicím během revoluce“. Jeho obhájci požadovali stažení obvinění. „Nedělal jsem nic jiného, než jen kritizoval prezidenta Mursího,“ zdůraznil moderátor, který je znám svým nepřátelským postojem k parlamentnímu Muslimskému bratrstvu. Je souzen kvůli obvinění z podněcování k Mursího zavraždění, zůstává ale na svobodě.

Ukáša až do poloviny srpna řídil rozhlasovou stanici Al-Faraín, jejíž vysílání bylo zastaveno. Ve svém programu ostře kritizoval nejen Mursího, ale i Muslimské bratrstvo, s jehož podporou šel Mursí do voleb. Ve stejnou dobu jako proti Ukášovi bylo zahájeno stíhání Isláma Afífího, šéfredaktora malého soukromého deníku Al-Dustúr. Afífí byl obviněn z podněcování k chaosu. Mursího odpůrci prezidenta obviňují, že chce umlčet tisk, který poukázal na to, že svou moc utvrdil, když poslal do výslužby vlivné generály armády.

Mursí se ujal svého úřadu na konci června po prvních volbách konaných od pádu jeho předchůdce Husního Mubaraka. Je prvním prezidentem Egypta, který vzešel z islamistického tábora, a zároveň prvním, jenž nepocházel z armádních kruhů od roku 1952, kdy byla svržena monarchie.