Belgické Malonne znovu protestovalo proti Dutrouxově exmanželce

Brusel - Asi stovka lidí dnes demonstrovala v belgickém Malonne, kde od úterka v klášteře přebývá bývalá manželka a spolupachatelka pedofila Marka Dutrouxe Michelle Martinová. Lidé dávali najevo svůj nesouhlas s jejím podmínečným propuštěním na svobodu. Zapalovali při tom světlice, vykřikovali urážky na adresu Martinové, po policistech házeli kameny, vajíčka a části zátarasu. Někteří se pokoušeli proniknout přímo do kláštera. Policie, která objekt hlídá, posílila svoje počty a poslala na demonstranty těžkooděnce. Ti proti davu použili slzný plyn a nejméně dva protestující zatkli.

Už v úterý večer v Malonne ležícím asi 60 kilometrů na jihovýchod od Bruselu protestovalo proti propuštění Martinové několik desítek lidí. Jeptišky ve františkánském klášteře si ale trvají na svém. Tvrdí, že dostaly na 700 podpisů podpory a propuštěnou spolupachatelku znásilnění a vražd dětí si v klášteře nechají. Klášter obvykle ve dne i v noci hlídá 15 strážců zákona.

Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest vězení za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily. Martinová činy svého manžela kryla a zároveň se na nich podílela. Byla odsouzena k 30letému trestu, odseděla si 16 roků. V úterý ji podmínečně propustili na svobodu poté, co kasační soud zamítl odvolání proti verdiktu soudu nižší instance. Rozhodnutí o propuštění Martinové stále budí v Belgii silné emoce, největší kritika zaznívá od pozůstalých po obětech.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)