V řadách německé policie jsou i Říšští občané. Výmarská ústava podle nich stále platí

Události: Pravicový extremismus v Německu (zdroj: ČT24)

Německé neonacistické hnutí Říšští občané, jehož stoupenec ve středu zastřelil policistu, má sympatizanty přímo v bezpečnostních složkách. Úřady mluví nejméně o osmi případech ve dvou spolkových zemích. Ministerstvo vnitra v té souvislosti zvažuje, že členy uskupení nechá sledovat tajnou službou.

Otevřeně a veřejně se k ideologii takzvaných Reichsbürger hlásí například suspendovaný policejní komisař z Bavorska Harald S. Od začátku roku je s ním kvůli tomu vedeno disciplinární řízení. „Výmarská ústava stále platí. Německá říše v hranicích z roku 1937 stále existuje. Má právní moc, jen není akceschopná,“ nechal se slyšet v televizi v srpnu 2015.

Kromě Haralda S. má podobné názory nejméně osm dalších příslušníků německé policie. Na veřejnost se ale kauza dostala, až když stejně smýšlející muž nedaleko Norimberku ve středu během domovní prohlídky zastřelil jejich kolegu.

„Pokud někdo chce být policistou, tak se musí s plným přesvědčením a plnou silou zasazovat o tuto zemi, právní stát a demokracii. Pokud to nedělá, tak policistou být nemůže,“ reagoval na kauzu bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Harald S., suspendovaný bavorský policista
Zdroj: ČT24 / Bewusst TV

Volné hnutí takzvaných Reichsbürger vzniklo zhruba před třiceti lety. Jeho sympatizanti neuznávají spolkovou republiku, popírají holocaust a šíří různé konspirační teorie. Někteří jsou přímo napojeni na pravicově extremistické organizace.

Odmítají stát, legálně drží zbraně

Jeden ze členů tohoto hnutí – 49letý Wolfgang P. – se mimo jiné kvůli neplacení daní opakovaně dostával do střetu s úřady. Ve středu začal bez varování střílet z legálně držených zbraní na policisty, kteří mu je přišli zabavit.

„Je nepřijatelné, aby občané, kteří otevřeně odmítají existenci našeho státu, měli možnost legálně vlastnit zbraně. Musí jim být odebrány,“ říká mluvčí frakce CDU/CSU pro vnitřní politiku Stephan Mayer.

Kolik je v Německu takzvaných Reichsbürger, není jasné. Podle údajů jednotlivých spolkových zemí je to celkem přes tisíc. Ministerstvo vnitra ale jen v Berlíně mluví o několika stovkách sympatizantů. Po posledních tragických událostech každopádně zvažuje, že je nechá důkladně prověřit tajnou službou.