Vzkříšení smlouvy CETA? Problémy se vyřeší během pár dnů, zní z Valonska

Jednání o obchodní smlouvě CETA zřejmě nakonec nabrala pozitivní směr. Podle valonského premiéra zbývá vyřešit pouze „některé malé problémy“. Pár dní by prý mohlo stačit k tomu, aby dohoda posílila normy EU a stala se silným precedentem pro budoucí obchodní jednání EU s partnery. Dohodu odsouhlasily vlády všech zemí EU, proti je pouze Valonsko.

CETA se měla podepisovat už příští čtvrtek. Kritici dohody tvrdí, že poskytne větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Podle jejích zastánců naopak podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst.

„Na tahu je Evropa. Doufáme, že je možné najít řešení,“ řekla ještě před sobotním setkáním v europarlamentu kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová. Ta přitom ještě v pátek tvrdila, že jednání skončila krachem.

„Konstruktivní setkání“

Po setkání se šéfem europarlamentu Martinem Schulzem byla už optimističtější. „Opravdu doufám, že Evropané to dokážou dotáhnout do konce a že se budu moci za několik dní vrátit se svým premiérem (Justinem Trudeauem) k podpisu dohody,“ prohlásila politička.

Také Schulz řekl, že stále ještě věří v podepsání dohody podle plánu 27. října. „Toto setkání bylo velmi konstruktivní a možná bude rozhodující. Zůstávám optimistický,“ poznamenal bez upřesnění šéf europarlamentu.

Jednání o smlouvě CETA
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, belgická federální vláda ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení všech pěti regionálních kabinetů, přičemž frankofonní Valonsko je proti dohodě. Region, který má asi 3,5 milionu obyvatel, se postavil proti EU s více než 500 miliony obyvatel a Kanadě, kde žije asi 35 milionů lidí.

Valoni se obávají, že z Kanady přijdou velké nadnárodní společnosti, v nichž vidí hrozbu pro své menší podniky. Jsou odhodláni co nejlépe chránit své farmáře a hájit vysoké standardy na pracovním trhu, v oblasti životního prostředí a spotřebitelů v EU.

Rána pro prestiž Unie

Krach šest let vyjednávané obchodní smlouvy s Kanadou může pro Unii znamenat citelnou ztrátu důvěryhodnosti a mezinárodní prestiže v době, kdy prakticky skoro zamrzly rozhovory o obchodní smlouvě s USA známé jako TTIP.

„Naši občané mají stále silnější pochyby o tom, zda obchodní dohody, které dojednáváme, jsou v jejich nejlepším zájmu. Obávám se, že nebudeme tyto smlouvy moci dál dojednávat, pokud v praxi neprokážeme, že ochranu evropských spotřebitelů a firem myslíme vážně,“ zdůraznil šéf Evropské rady Donald Tusk.

Vydáno pod